Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgers vinden overheid minder innovatief dan criminelen

De overheid moet volgens Nederlanders een inhaalslag gaan maken als het gaat om het opsporen en bestrijden van cybercrime. Dat blijkt uit het Trends in Veiligheid rapport van Capgemini, uitgevoerd door Ipsos. Dit jaar luidt het thema ‘Slimmer samenwerken aan een veiliger Nederland’.
Alien hacker
© CC-BY-2.0 - Flickr
CC-BY-2.0 - Flickr

Maar liefst 72% van de Nederlanders vindt dat criminelen op dit moment innovatiever zijn dan de overheid (zie figuur 1). De potentie van nieuwe technologieën en daarmee gepaard gaande innovaties in het veiligheidsdomein is volgens de onderzoekers echter enorm. Bestaande technologieën worden steeds beter en er komen nog steeds nieuwe technologieën en toepassingen bij. Zo wordt kwantumcomputing in rap tempo sterker. De rekenkracht van deze computers brengt niet alleen veel mogelijkheden met zich mee, maar ook uitdagingen. Hoe zorgen we ervoor dat encrypties niet gekraakt worden?


 

Deep fake, waarbij video’s geproduceerd kunnen worden die bijna niet van echt te onderscheiden zijn, is een ander voorbeeld van een technologie die volgens de onderzoekers de veiligheid in gedrang kan brengen. “In een domein waar informatiedeling cruciaal is, moet geen twijfel zijn over de waarheid van data en informatie”, schrijft Capgemini in het rapport. Zo’n 40% van de Nederlanders denkt dat het de afgelopen 5 jaar moeilijker is geworden om onderscheid te maken tussen echte feiten en valse feiten (zie figuur 2).

Blockchain kan volgens de onderzoekers een waardevolle rol spelen in het vergroten van vertrouwen en veiligheid, door de herkomst van en acties rondom informatie te valideren. Dit gebeurt bijvoorbeeld al in het zogeheten ‘Whiteflag’ project, ontwikkeld met het ministerie van Defensie.

Data is overal

In het veiligheidsdomein wordt steeds meer data verzameld. De introductie van 5G maakt real-time communicatie tussen sensoren op een veel grotere schaal mogelijk. Kunstmatige intelligentie helpt de veiligheidsdiensten patronen en inzichten uit deze grote datasets te halen, zodat Nederland veiliger gemaakt kan worden. Een voorbeeld hiervan is sensing-technologie die beweegpatronen van criminelen kan blootleggen door kentekenherkenning.

Technologie als versneller voor innovatie

Daarnaast wordt in het rapport benadrukt dat technologie een enabler is voor innovatie van processen. Zo wordt samenwerking tussen politie en het Openbaar Ministerie door de digitale handtekening efficiënter. En apps stellen de burger in staat om bij te dragen aan opsporing, al moet dit weloverwogen gebeuren.

Capgemini waarschuwt in het rapport dat we ervoor moeten waken dat niet alles wat technologisch mogelijk is ook als wenselijk wordt gezien. “Kritisch blijven op in hoeverre we technologie invloed laten hebben op de leefbaarheid en veiligheid van de samenleving is in deze tijd van groot belang.”

Tevens blijven innovaties, ook in het veiligheidsdomein, vaak hangen in experimenten. “Technisch blijkt veel mogelijk, maar organisatorische context en mensen zitten de innovatie in de weg. Interne politiek, interne bureaucratie, weerstand tegen verandering en discontinuïteit door afhankelijkheid van enkele welwillenden, zijn vaak gehoorde vertragers van innovatie.”

Tot slot werden Nederlanders gevraagd wat ze liever zien als het gaat om het vergroten van de veiligheid: meer blauw op straat of meer inzet van nieuwe technologische oplossingen? En dan blijkt dat de meerderheid liever mensen inzet dan technologie (zie figuur 4).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in