Beheer

Security
Huawei

Britten nog steeds huiverig voor Huawei-apparatuur

Conclusies toezichthouder botsen met die van de Engelse veiligheidsdienst.

© CC BY SA 2.0 - Flickr.com Open Grid Scheduler
28 maart 2019

Conclusies toezichthouder botsen met die van de Engelse veiligheidsdienst.

Het lukt Huawei niet om beveiligingsproblemen in zijn netwerkapparatuur te dichten, concludeert de Britse toezichthouder in een nieuw rapport. De telecomgigant heeft de afgelopen tijd 'geen wezenlijke vooruitgang' geboekt, waardoor Huawei-apparatuur nog steeds voor 'significante risico's voor Britse telecomproviders' zorgt.

De Britse toezichthouder die Huawei in de gaten houdt, is in zijn nieuwste rapport erg kritisch over de Chinese techreus. Beveiligingsproblemen in de hard- en software van Huawei's telecomapparatuur worden niet opgelost, integendeel. Er zouden juist nieuwe lekken aan het licht gekomen zijn. De toezichthouder heeft daarom geen vertrouwen dat Huawei maatregelen kan nemen om de 'onderliggende problemen' de hand te bieden, schrijft Reuters.

Toezichthouder: geen vertrouwen in Huawei

Het rapport is een klap in het gezicht van Huawei, dat stelt de bevindingen 'zeer serieus' te nemen. De netwerkgigant schrijft in een verklaring dat de nieuwe problemen 'essentiële input leveren voor de transformatie van onze software engineering-mogelijkheden.' Vorig jaar maakte Huawei al bekend dat het omgerekend bijna 2 miljard euro gaat investeren in het verbeteren van zijn netwerkapparatuur voor het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf doet dit om de Engelse zorgen weg te nemen, maar waarschuwde destijds dat de fixes niet binnen een paar maanden zouden komen. 

Britten botsen onderling over Huawei

De keiharde conclusies van de Britse toezichthouder botsen overigens met die van het - eveneens Britse - National Cyber Security Centre (NCSC). Het NCSC zei vorige maand dat de risico's van Huawei-apparatuur te overzien zijn. Het bedrijf in de ban doen en uitsluiten van toekomstige aanbestedingen zou niet nodig zijn. De toezichthouder lijkt hier juist wel voorstander van, net als onder meer de Amerikaanse overheid. China noemt zo'n uitsluiting 'abnormaal en immoreel'. Of het Verenigd Koninkrijk Huawei bant van het aanleggen van 5G-netwerken, is aan de regering. 

1
Reacties
M. Commandeur 28 maart 2019 23:13

Het NCSC lijkt zich hier de rol aan te meten van marktmeester: beschermer van de 'vrije' markt. Dit, terwijl ze een beveiligingstaak heeft.
Aan de andere kant lijken de bevindingen van de Britse toezichthouder me serieus genoeg om ook in andere landen tot maatregelen tegen Chinese ICT-firma's te leiden.
China heeft z'n eigen regels: belet informatie via internet die ze niet welgevallig is, import- en export restricties, schenden van mensenrechten, ICT inzetten tegen politieke tegenstanders en opstandige bevolking.
De rol hierin van Huawei is niet geheel duidelijk, op z'n minst is ze verdacht, want leverancier van apparatuur aan eigen land, imperialist China. Spionage als flauwekul afdoen lijkt me op z'n minst naïef.
Controleren of de apparatuur van Huawei (en bv. ZTE) geen beveiligingsrisico vormt lijkt me niet eenvoudig. Hier is al eens geopperd om Open Source firmware te EISEN in deze apparatuur. Belasting heffen op strategische netwerkapparatuur zou dan overheden in staat moeten stellen de apparatuur en firmware te controleren en te testen. Wellicht kan dat voor minder dan 2 miljard Euro. Dit is natuurlijk geen taak voor het lab van Huawei zelf!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.