Overslaan en naar de inhoud gaan

Britten kunnen morgen fluiten naar hun .eu-domeinen

De Brexit heeft morgen gelijk gevolgen voor aan Britten gekoppelde .eu-domeinen. EURid, de beheerder van het .eu-domein, stuurt direct een waarschuwing uit aan alle Britse klanten dat zij niet meer voldoen aan de voorwaarden voor het gebruik van een domein in dit topdomein. Vanaf 1 januari gaan e-mail- en websites op zwart, tenzij de eigenaar voor 31 maart kan aantonen wel aan de EURid-voorwaarden te voldoen. Op 1 januari 2022 komen alle opgeschorte domeinen beschikbaar voor nieuwe registraties.
Brexit
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Het gaat naar schatting om een kleine 345 duizend domeinen. De waarschuwing komt niet onverwacht voor de eigenaren. Ze werden al in oktober en op 21 december dit jaar officieel gewaarschuwd en er wordt al ruim een jaar gespeculeerd over dit op handen zijnde gevolg van de Brexit.

In de voorwaarden voor het hebben van een .eu-domein staat dat de onderneming geregistreerd moet staan in de EU of de Europese Economische Regio (EEA). Bij een persoonlijke domeinregistratie moet de aanvrager een ingezetene zijn van de EU/EEA. In dat geval kan de aanvrager ook buiten deze regio wonen. Britten voldoen daar vanaf morgen niet meer aan, maar bijvoorbeeld Nederlanders die in Engeland wonen, mogen hun .eu-domein wel houden. Britten, woonachtig in Nederland houden ook recht op hun .eu-domein. 

Houd rekening met uitval

Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar die moeten dan wel aangetoond worden. Is dat niet op tijd gebeurd, dan moeten de eigenaren van zo'n domein er rekening mee houden dat vanaf morgen de dienstverlening stopt tot het moment dat de bewijsvoering is gekoppeld aan het domein. Het herroepen van de 'suspended'-status kan tot uiterlijk 31 maart. Daarna is herstel van het account niet meer mogelijk.

De Britse overheid raadt gedupeerden aan contact te zoeken met hun hostingprovider om te zien of het mogelijk is een geschikte domeinnaam in een ander topdomein te registreren zoals in het .co.uk-domein, het .com-, .net- of .org-domein. Ook is het verstandig juridisch advies in te winnen voor het geval er contracten moeten worden opengebroken die verband houden met de .eu-registratie. Daarbij is het van belang na te gaan welke betalings- of verificatiediensten zijn gekoppeld aan een e-mailadres onder het .eu-domein.

Britten met .nl-domein hoeven niet te vrezen dat zij dit moeten inleveren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in