Beheer

IT beheer
Leave.EU

Brexit bedreigt Britse .EU-domeinen

De opdoemende no-deal Brexit doorkruist Brits bezit van .EU-domeinnamen, zoals het bekende Leave.EU.

© Leave.EU
11 maart 2019

De opdoemende no-deal Brexit doorkruist Brits bezit van .EU-domeinnamen, zoals het bekende Leave.EU.

In het geval van een no-deal Brexit eind deze maand krijgen Britse bezitters van .EU-domeinnamen een harde deadline voor de kiezen. Zij moeten dan binnen twee maanden hun hoofdlocatie verhuizen naar een land in de Europese Unie (of in de Europese Economische Ruimte) anders raken zij hun domeinnaam kwijt. Momenteel telt Groot-Brittannië zo'n 340.000 geregistreerde eigenaren van .EU-domeinen.

De sinds 2006 bestaande domeinnaamextensie .EU is namelijk alleen bestemd voor bedrijven en personen in de EU (of in de EER). De aanstaande exit van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zorgt er dus voor dat Britse organisaties en mensen niet langer in aanmerking komen voor registratie, verlenging en gebruik van .EU-domeinen. De Britse overheid waarschuwt nu in bijgewerkte richtlijnen voor dit dreigende verlies, meldt The Guardian.

Websites en mail

Dit geldt dan in geval van een no-deal Brexit. Indien er eind deze maand geen overeenkomst is bereikt tussen het opstappende land en de Europese Unie - en de Brexit dan wordt doorgezet - hebben Britse houders van .EU-domeinen twee maanden de tijd om te verhuizen. Zij hoeven dan niet per sé zelf te verhuizen, maar moeten hun hoofdlocatie wel formeel verhuizen: naar een locatie in de EU of EER.

Wanneer dit niet of niet tijdig gebeurt, worden de .EU-domeinnamen ingetrokken en worden daarop draaiende sites dus effectief ontoegankelijk. De .EU-domeinregistrar heeft hier eerder dit jaar al voor gewaarschuwd, nadat de Europese Commissie vorig jaar dit scenario heeft uiteengezet. Deze dreigende situatie is nu bevestigd door het bijgewerkte advies van het Britse ministerie voor Digitale zaken, Cultuur, Media en Sport. "Dit betekent dat je niet mogelijk niet in staat bent om toegang te hebben tot je .EU-websites of e-mail vanaf 30 mei 2019", aldus het ministerie.

'Klus geklaard'

De bekende en door schandalen omgeven Leave-campagne zou hierdoor zijn website verliezen. Tegenover The Guardian geeft een woordvoerder aan dat niet als probleem te zien. Als Groot-Brittannië de EU verlaat zonder deal, ziet de Leave-campagne dat als 'klus geklaard'. De website op het .EU-domein is dan niet meer nodig, luidt de redenering. Het is de vraag of dat ook geldt voor de honderdduizenden andere gebruikers van .EU-domeinen die nu nog in Brits bezit zijn.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.