Overslaan en naar de inhoud gaan

Britse AVG-boete dreigt voor Facebook-dataplunderaar

De nieuwe Europese privacywetgeving AVG is volgens de Britse toezichthouder ICO geschonden door de Canadese analytics-firma AggregateIQ. Dit bedrijf is gelieerd aan het omstreden - en inmiddels opgeheven - Cambridge Analytica dat op grote schaal gegevens van Facebook-gebruikers heeft vergaard, geanalyseerd en ingezet voor manipulatie. De Brexit-campagne heeft hiervan de vruchten geplukt. Een forse boete dreigt nu.
onderzoek
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De notificatie van de AVG-schending is begin juli door de ICO (Information Commissioner) al gestuurd aan AggregateIQ, maar tot op heden onder de radar gebleven. Ondanks de debuutstatus van deze formele melding staat deze niet vermeld op de website van de ICO, bericht de Britse ICT-nieuwssite The Register. Het enige spoor van deze AVG-notificatie, met bijbehorende dreigende boete, is een hyperlink in een bijlage van een onderzoeksupdate. Het gaat daarbij om onderzoek van de ICO naar het gebruik van data analytics in politieke campagnes.

AVG-bereik buiten de EU

De update over dat ICO-onderzoek is opvallend genoeg van een iets latere datum (11 juli) dan de schendingsmelding (gedateerd op 6 juli) aan AggregateIQ. Het Canadese databedrijf hangt nu een boete van 20 miljoen pond boven het hoofd, maar heeft al beroep aangetekend tegen de AVG-beschuldigingen van de Britse privacytoezichthouder. De notificatie is afgelopen week opgemerkt door het Britse advocatenkantoor Mishcon De Reya, die opmerkt dat de ICO hiermee de reikwijdte van de AVG lijkt op te rekken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in