Overslaan en naar de inhoud gaan

Cambridge Analytica sluit de deuren

Databedrijf Cambridge Analytica sluit de deuren na het schandaal over het misbruik van Facebookgegevens. Het bedrijf stelt in een verklaring dat het onmiddellijk alle activiteiten staakt.
Mark Zuckerberg
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Eerder dit jaar ontstond wereldwijde ophef toen bleek dat Cambridge Analytica de hand had gelegd op gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers. Zij hadden daarvoor geen toestemming gegeven. Het bedrijf zou de persoonlijke informatie hebben gebruikt om profielen van kiezers te maken. Zij konden zo worden bestookt met gepersonaliseerde politieke advertenties, zei een klokkenluider.

Cambridge Analytica raakte door het schandaal in de financiële problemen. Het bedrijf stelt het doelwit te zijn geworden van "tal van ongefundeerde beschuldigingen". Door aanhoudende berichtgeving over de kwestie zouden vrijwel alle klanten en leveranciers het bedrijf de rug hebben toegekeerd. Daardoor ontkomen Cambridge Analytica en moederbedrijf SCL Elections Ltd er naar eigen zeggen niet aan faillissement aan te vragen.

Het databedrijf zegt er niet aan te twijfelen dat alle medewerkers "ethisch en volgens de wet" hebben gehandeld. De bestuurders van het bedrijf spraken hun medeleven uit met de "toegewijde medewerkers die vandaag te horen kregen dat ze vermoedelijk hun baan verliezen als gevolg van de schade die het bedrijf heeft opgelopen door de oneerlijke, negatieve berichtgeving in de media."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in