Overslaan en naar de inhoud gaan

Brave-browser komt met eigen zoekmachine

De op privacy gerichte opensourcebrowser Brave laat zijn zelfontwikkelde zoekmachine debuteren, die gebruikers ook meer privacy moet geven. Dit Brave Search wordt de standaardzoekmachine in deze op Chromium gebaseerde webbrowser. In sommige gevallen vervangt dit Google, in andere gevallen DuckDuckGo en Qwant.
anti-Google-campagne
© Microsoft
Microsoft

Brave gebruikt in verschillende landen namelijk verschillende zoekmachines, als standaard ingestelde optie voor zoeken op het web. In de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk is dat het marktdominante Google. In een privacykritisch land als Duitsland is de op privacy gerichte zoekmachine DuckDuckGo de default in Brave. En in Frankrijk is dat de Franse DuckDuckGo-tegenhanger Qwant.

Komende maanden

Het aanbod van Brave Search als standaard in de Brave-browser geldt nu eerst voor gebruikers in bovengenoemde landen. In de komende paar maanden volgen meer landen en gebieden, zo kondigt Brave aan. Het is nog niet bekend welke dat dan zijn, en dus ook niet wanneer Nederland aan de beurt is.

Bestaande gebruikers krijgen niet ineens de privacyvriendelijke zoekmachine ingesteld; Brave zegt dat gekozen zoekmachine-defaults onaangeroerd blijven. Maar gebruikers kunnen natuurlijk wel zelf die nieuwe zoekmachine instellen als standaard, op Windows, macOS, Linux, Android en iOS. Deze keuze geldt ook voor gebruikers van andere browsers, daarin valt Brave Search ook in te stellen als standaardoptie voor zoeken.

Crowdsourced zoekindex

Verder laat de browsermaker nu ook een crowdsourced aanpak debuteren voor het verbeteren van zijn zoekmachine. Gebruikers krijgen een opt-in-mogelijkheid om mee te werken aan het Web Discovery Project dat anonimiteit biedt bij het bijdragen aan verfijning van zoekresultaten. Brave gebruikt hierbij een fundamenteel andere aanpak dan de server-side vergaring van informatie om indexen voor zoekmachines te maken en bij te houden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in