Innovatie & Strategie

Privacy
privacy

Brave-browser komt met eigen zoekmachine

Google-concurrent DuckDuckGo krijgt nieuwe concurrent.

© Microsoft
20 oktober 2021

Google-concurrent DuckDuckGo krijgt nieuwe concurrent.

De op privacy gerichte opensourcebrowser Brave laat zijn zelfontwikkelde zoekmachine debuteren, die gebruikers ook meer privacy moet geven. Dit Brave Search wordt de standaardzoekmachine in deze op Chromium gebaseerde webbrowser. In sommige gevallen vervangt dit Google, in andere gevallen DuckDuckGo en Qwant.

Brave gebruikt in verschillende landen namelijk verschillende zoekmachines, als standaard ingestelde optie voor zoeken op het web. In de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk is dat het marktdominante Google. In een privacykritisch land als Duitsland is de op privacy gerichte zoekmachine DuckDuckGo de default in Brave. En in Frankrijk is dat de Franse DuckDuckGo-tegenhanger Qwant.

Komende maanden

Het aanbod van Brave Search als standaard in de Brave-browser geldt nu eerst voor gebruikers in bovengenoemde landen. In de komende paar maanden volgen meer landen en gebieden, zo kondigt Brave aan. Het is nog niet bekend welke dat dan zijn, en dus ook niet wanneer Nederland aan de beurt is.

Bestaande gebruikers krijgen niet ineens de privacyvriendelijke zoekmachine ingesteld; Brave zegt dat gekozen zoekmachine-defaults onaangeroerd blijven. Maar gebruikers kunnen natuurlijk wel zelf die nieuwe zoekmachine instellen als standaard, op Windows, macOS, Linux, Android en iOS. Deze keuze geldt ook voor gebruikers van andere browsers, daarin valt Brave Search ook in te stellen als standaardoptie voor zoeken.

Crowdsourced zoekindex

Verder laat de browsermaker nu ook een crowdsourced aanpak debuteren voor het verbeteren van zijn zoekmachine. Gebruikers krijgen een opt-in-mogelijkheid om mee te werken aan het Web Discovery Project dat anonimiteit biedt bij het bijdragen aan verfijning van zoekresultaten. Brave gebruikt hierbij een fundamenteel andere aanpak dan de server-side vergaring van informatie om indexen voor zoekmachines te maken en bij te houden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.