Development

Governance
ollongren

Brancheorganisaties testen software miljoenenproject Omgevingswet

Software getest op gebruiksvriendelijkheid.

Kajsa Ollongren © Rijksoverheid
16 december 2021

Software getest op gebruiksvriendelijkheid.

Het Rijk heeft mkb-brancheorganisaties uitgenodigd om het Digitale Stelsel van de Omgevingswet (DSO) te testen en te ontwikkelen. De Metaalunie stelde eerder dat het mkb tot nu toe nauwelijks betrokken is geweest bij het testen en ontwikkelen van het miljoenenproject.

Het DSO is het digitale stelsel waarmee straks vergunningen online moeten kunnen worden aangevraagd. Het complexe miljoenenproject werd de afgelopen jaren al diverse keren uitgesteld en er klinken veel zorgen over de ICT-kosten.

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren stelt in antwoord op Kamervragen van de SGP dat het contact met mkb-brancheorganisaties over de ontwikkeling van het DSO is geïntensiveerd. Volgens Ollongren hebben inmiddels hebben meerdere mkb-brancheorganisaties waaronder LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, Metaalunie en Afvalbedrijven deelgenomen  gebruikerstesten waarmee bekeken werd of het DSO-loket gebruiksvriendelijk is als software.

“Bij het oefenen gaat het om het leren omgaan met het DSO-loket. De punten die hierbij worden aangegeven worden teruggegeven en meegenomen door de DSO-ontwikkelorganisatie.

Oefenen en testen

Naast de werkplaatsen die al zijn geweest, komen er ook nog uitnodigingen voor werkplaatsen met branches en bedrijven die nog niet geoefend en getest hebben”, zo schrijft Ollongren. Ollongren gaat ook agrarische organisaties betrekken bij het proces. Volgens de minister is er in juni contact geweest hierover met LTO. “Het contact is sindsdien geïntensiveerd. LTO, Glastuinbouw en andere brancheorganisaties krijgen nieuwe uitnodigingen voor vervolgwerkplaatsen.”

De nieuwe deadline voor het DSO ligt op juli 2022, maar het is nog onzeker of deze gehaald wordt. Er zaten in juni 2021 namelijk nog tientallen fouten in de software, zo bleek uit antwoorden op Kamervragen van VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski. Ook moeten belangrijke functionaliteiten nog worden opgeleverd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.