Overslaan en naar de inhoud gaan

Brancheorganisaties testen software miljoenenproject Omgevingswet

Het Rijk heeft mkb-brancheorganisaties uitgenodigd om het Digitale Stelsel van de Omgevingswet (DSO) te testen en te ontwikkelen. De Metaalunie stelde eerder dat het mkb tot nu toe nauwelijks betrokken is geweest bij het testen en ontwikkelen van het miljoenenproject.
Kajsa Ollongren
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Het DSO is het digitale stelsel waarmee straks vergunningen online moeten kunnen worden aangevraagd. Het complexe miljoenenproject werd de afgelopen jaren al diverse keren uitgesteld en er klinken veel zorgen over de ICT-kosten.

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren stelt in antwoord op Kamervragen van de SGP dat het contact met mkb-brancheorganisaties over de ontwikkeling van het DSO is geïntensiveerd. Volgens Ollongren hebben inmiddels hebben meerdere mkb-brancheorganisaties waaronder LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, Metaalunie en Afvalbedrijven deelgenomen gebruikerstesten waarmee bekeken werd of het DSO-loket gebruiksvriendelijk is als software.

“Bij het oefenen gaat het om het leren omgaan met het DSO-loket. De punten die hierbij worden aangegeven worden teruggegeven en meegenomen door de DSO-ontwikkelorganisatie.

Oefenen en testen

Naast de werkplaatsen die al zijn geweest, komen er ook nog uitnodigingen voor werkplaatsen met branches en bedrijven die nog niet geoefend en getest hebben”, zo schrijft Ollongren. Ollongren gaat ook agrarische organisaties betrekken bij het proces. Volgens de minister is er in juni contact geweest hierover met LTO. “Het contact is sindsdien geïntensiveerd. LTO, Glastuinbouw en andere brancheorganisaties krijgen nieuwe uitnodigingen voor vervolgwerkplaatsen.”

De nieuwe deadline voor het DSO ligt op juli 2022, maar het is nog onzeker of deze gehaald wordt. Er zaten in juni 2021 namelijk nog tientallen fouten in de software, zo bleek uit antwoorden op Kamervragen van VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski. Ook moeten belangrijke functionaliteiten nog worden opgeleverd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in