Beheer

Security
onmogelijke keuze

Brakke Windows-update dwingt keuze af: WiFi of security?

'Bekende problemen' met verse update voor Windows.

© Pixabay CC0 Public Domain
21 juni 2022

'Bekende problemen' met verse update voor Windows.

Een recente update voor Windows 10 en 11 blijkt ongewenste bijwerkingen te hebben, waar Microsoft van weet en die beheerders voor lastige keuzes stelt. Onder de 'known issues' bevinden zich startproblemen voor apps die zijn gebouwd op Microsofts eigen .NET Framework 3.5, en sabotage voor WiFi-functionaliteit met hotspots. De update die dit met zich meebrengt, bevat echter ook fixes voor securityproblemen.

Microsoft biedt voor het probleem met .NET-apps een workaround. Die bestaat eruit dat beheerders het .NET Framework 3.5 maar ook de Windows Communication Foundation (WCF) opnieuw moeten inschakelen in Windows-onderdelen (Windows Features). Het probleem verhindert sommige apps om te starten. Dit betreft dan apps die zijn gemaakt met bepaalde optionele componenten in versie 3.5 van het .NET-raamwerk, zoals WCF en Windows Workflow (WWF).

Advies: uitschakelen

Het WiFi-probleem in update KB5014697, die 14 juni is uitgebracht, blijkt lastiger op te lossen. Na het installeren van die update is Windows' ingebouwde functionaliteit voor WiFi-hotspots gemankeerd. Wanneer gebruikers via WiFi een hotspot aanbieden, kan hun computer de hele internetverbinding kwijtraken zodra een ander apparaat via WiFi verbindt met de hotspot-aanbiedende systeem.

De workaround die Microsoft hiervoor aanreikt, biedt maar een gedeeltelijke oplossing. Het advies vanuit de softwareleverancier is namelijk om de functionaliteit voor WiFi-hotspots uit te schakelen. Dan wordt namelijk de internetverbinding van de hostcomputer weer hersteld. Daarmee is echter de mogelijkheid van een hotspot aanbieden effectief weggenomen.

En ARM-probleem, gauw gefixt

De update die als 'highlight' heeft dat het security-issues oplost, heeft nog een derde probleem, schrijft The Register. Die bijwerking raakt echter veel minder gebruikers en beheerders, aangezien het Windows-systemen met ARM-processors raakt. Bovendien heeft Microsoft hiervoor gister een noodpatch uitgebracht. Die zogeheten OOB-update (out-of-band) valt dus buiten het reguliere patch-schema van Microsoft en geeft beheerders van ARM-apparaten met Windows een oplossing voor het kwijtraken van inlogmogelijkheden op Azure Active Directory (AAD).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.