Overslaan en naar de inhoud gaan

Brabant wil 1 miljard voor zelfrijdend ov-systeem Eindhoven

Brabant vraagt het Rijk om 1 miljard euro voor de ontwikkeling van een nieuw zelfrijdend ov-systeem. De nieuwe zelfrijdende elektrische bussen moeten binnen tien jaar alle industriële centra rond Eindhoven snel met elkaar verbinden. Dat is nodig omdat het aantal banen snel groeit en het verkeer dreigt vast te lopen.
autonome bus
© Gemeente Eindhoven
Gemeente Eindhoven

"Tot 2040 komen er 70.000 banen bij en worden ruim 60.000 woningen in het stedelijk gebied gebouwd, waaronder 6000 in het stationsgebied rond Eindhoven Centraal", aldus het persbericht van initiatiefnemers Provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven en Brainport Development. "Zo verbindt Brainportlijn de economische hotspots binnen de regio aan elkaar, maar versterkt het ook de verbindingen met economische centra zoals Amsterdam en Rotterdam én belangrijke Europese regio’s zoals bijvoorbeeld Düsseldorf, Aken en Brussel."

Oog op export

De bedoeling is dat de nieuwe bussen van verschillende omvang in de toekomst over vrije banen op bestaande wegen rijden. De nieuwe hightech voertuigen worden voorzien van zonnepanelen en sensoren.

Het systeem kan mondiaal verkocht worden, zodat de regio er geld aan kan verdienen. De Brainportlijn is volgens de Eindhovense wethouder Stijn Steenbakkers veel meer dan een mobiliteitssysteem: "Met het ontwikkelen, realiseren, vermarkten en exporteren van dit innovatieve mobiliteitssysteem gaan we banen creëren", zei hij maandag.

'Straalmotor van de economie'

Aan de ontwikkeling van het nieuwe ov-systeem wordt gewerkt door onder meer de automotive campus Helmond, chipfabrikant NXP, de VDL-groep, DAF, Siemens, TNO en de Technische Universiteit Eindhoven.

"Brainport Eindhoven is een van de straalmotoren van de Nederlandse economie", zegt Hans de Jong, president Philips in Nederland en bestuurslid van de Stichting Brainport. "De technologie die in deze regio wordt ontwikkeld en geproduceerd maakt oplossingen mogelijk voor wereldwijde maatschappelijke thema’s, zoals digitale zorg, slimme mobiliteit, en alternatieve energieopwekking."

De gevraagde 1 miljard moet komen uit het Nationaal Groeifonds, een subsidiepot van 20 miljard euro van het Rijk waaruit duurzame projecten kunnen worden gefinancierd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in