Innovatie & Strategie

Blockchain
Blockchainprojecten nog veelal in POC-fase

Blockchainprojecten nog veelal in testfase

Regulering is een van de bottlenecks.

© CCO / Pixabay PublicDomainPictures
8 juni 2018

Regulering is een van de bottlenecks.

Hoewel veel bedrijven aan de slag zijn met blockchaintechnologie, is het merendeel van deze projecten nog niet in gebruik. Tijdens de Blockchain Innovation Conference die gisteren plaatsvond bleek dat veel blockchainprojecten nog in de Proof-of-Concept-fase zitten.

“Blockchain zal de financiële sector en contracten veranderen, maar het is een lange weg totdat je een standaard hebt die open is en ook zo wordt benaderd”, zei CEO Wiebe Draijer van de Rabobank. Volgens hem faciliteert de technologie de mogelijkheid om samen te werken met verschillende partijen. “In het hart van elke blockchaininnovatie en in veel van de fintechs zitten fundamenten van een coöperatie.”

Volgens hem duurt vooral de eerste fase – het samenbrengen van de partijen – lang. Bij het blockchainproject dat de Rabobank later deze maand op de markt brengt, heeft de eerste fase vooral lang geduurd. Zes maanden langer, aldus Draijer. “We hebben deze technologie nodig omdat het zoveel voordelen biedt, zoals gebruiksgemak, efficiency of groei voor onze klanten. Maar het decentrale deel is erg uitdagend. We zijn gewend te denken vanuit het idee dat we een innovatie maken en dat de rest van de wereld volgt. Nu moet je samenwerken.”

Papierwerk op de blockchain

Een ander voorbeeld dat tijdens de conferentie werd getoond was het project van transportbedrijf Koopman dat auto’s vervoert. Ook dit project zit nog in de PoC-fase. Bij het vervoer van auto’s komt veel papierwerk kijken. Als het gaat om tweedehands auto’s heeft de sector ook te maken met fraude, vertelde CEO Jon Kuiper van Koopman. Het bedrijf werkt samen met IBM aan een oplossing waarbij het papierwerk op een blockchain wordt vastgelegd. Kuiper wil als volgende stap ook partijen als de RDW of de Douane aanhaken. In volgende fases kunnen door middel van smart contracts ook automatische betalingen worden uitgevoerd, is het plan.

Dat veel projecten nog niet uit de PoC-fase komen, heeft volgens auteur David Birch te maken met het gebrek aan reguleren. Birch verwacht veel van de tokens die op de blockchain werken. “Ja, het merendeel van deze tokens is nu een scam. En veel mensen zullen uiteindelijk naar de gevangenis gaan. Maar een gereguleerde tokenmarkt gaat veel impact hebben.” Die regulering is ook belangrijk voor de banken, zegt hij. “Banken experimenteren met tokens maar ze brengen ze nog niet op de markt. Ze wachten totdat de markt gereguleerd is.”

Uit onderzoek van Gartner bleek eerder dat CIO’s voorzichtig zijn met het toepassen van blockchaintechnologie. Meer dan driekwart van de CIO heeft geen interesse in het gebruiken van blockchaintechnologie in de organisatie of heeft geen plannen om de technologie te onderzoeken of verder te ontwikkelen. Slechts een procent van de ongeveer 3000 CIO’s die de onderzoekers spraken, past blockchain toe in de organisatie.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.