Innovatie & Strategie

Blockchain
CIO’s hebben weinig interesse in blockchain

CIO’s hebben weinig interesse in blockchain

Slechts tien procent van de CIO's past de technologie toe of gaat het op korte termijn gebruiken of onderzoeken.

© Unsplash Kayley Dykstra
3 mei 2018

Slechts tien procent van de CIO's past de technologie toe of gaat het op korte termijn gebruiken of onderzoeken.

Meer dan driekwart van de CIO heeft geen interesse in het gebruiken van blockchaintechnologie in de organisatie of heeft geen plannen om de technologie te onderzoeken of verder te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van analistenbureau Gartner.

Slechts een procent van de ongeveer 3000 CIO’s die de onderzoekers spraken, past blockchain toe in de organisatie. Acht procent zegt op korte termijn aan de slag te gaan met blockchainprojecten of is er actief mee aan het experimenteren. 14 procent denkt de technologie op de middellange of lange termijn te gaan gebruiken.

Vooral CIO’s die werken voor organisaties in de telecomsector, in de verzekeringsbranche of in de financiële dienstverlening zeggen na te denken over blockchainitiatieven. Volgens Gartner staan deze bedrijven aan de voorhoede, maar worden de transportsector, de overheid en nutsbedrijven ook bij steeds meer initiatieven betrokken omdat zij te maken hebben met procesefficiëntie.

Feitelijke gebruik

Volgens onderzoeker David Furlonger laat het onderzoek zien wat het feitelijke gebruik is van blockchain. De technologie wordt flink gehyped en het lijkt wel alsof bijna elke organisatie nadenkt over de technologie of er mee bezig is. Hij denkt dat het van cruciaal belang is dat organisaties begrijpen wat blockchain is en waar het vandaag toe in staat is. Volgens Furlonger kunnen overhaaste blockchain-implementaties leiden tot grote problemen, zoals mislukte innovaties, verspilde investeringen, onbezonnen beslissingen en zelfs het afwijzen van de baanbrekende technologie.

Het toepassen van blockchain is geen gemakkelijke weg, zeggen de 293 CIO’s die de technologie al gebruiken of op de korte termijn ertoe plannen hebben. Bijna een kwart zegt dat het implementeren van geen enkele andere technologie zoveel nieuwe vaardigheden vereist als blockchain. Ongeveer 20 procent zegt dat blockchainkennis ontzettend lastig te verkrijgen is. Veertien procent denkt dat blockchain ook een cultuurverandering vereist van de IT-afdeling, en 13 procent denkt dat de afdelingsstructuur moet veranderen om de technologie te kunnen implementeren.

Furlonger: “CIO’s hebben niet alleen de uitdaging om goed gekwalificeerde engineers te vinden en te behouden, ze moeten er ook genoeg vinden om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen omdat er steeds meer ontwikkelingen met blockchain plaatsvinden. Gekwalificeerde engineers zijn wellicht voorzichtig door de historisch vrije en individualistische aard van de blockchainontwikkelaarsgemeenschap.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.