Innovatie & Strategie

Apps
Bixby

Bixby wijkt mogelijk voor Google Assistant op Samsung-smartphones

Google onderhandelt met Samsung voor betere positie eigen apps.

Bixby, Samsungs digitale assistent © Samsung
29 juli 2020

Google onderhandelt met Samsung voor betere positie eigen apps.

Google is in gesprek met Samsung om het gebruikers van diens toestellen makkelijker te maken Google Assistent te gebruiken in plaats van Samsungs eigen alternatief Bixby.

Samsung heeft altijd een strategie gevolgd gericht op het creëren van een eigen ecosysteem van apps en functionaliteiten om zo de smartphones een eigen karakter te geven. Zo maakt Samsung sinds jaar en dag zijn eigen variant van het Android-besturingssysteem. Die keuze leidde in het verleden tot een aanzienlijke vertraging bij het aanbrengen van beveiligingsupdates van Android. 

Samsung heeft ook een eigen variant van de Play Store - de Galaxy Store - en een eigen digitale assistent - Bixby - die zelfs een eigen hardware-knop heeft voor een snelle toegang. Bij veel gebruikers van Samsung leidt dat regelmatig tot frustratie omdat de assistent door het ongewild aanraken van de knop wordt geactiveerd. De knop kan niet gedeactiveerd worden.

Wrijving tussen grootmachten

Volgens Bloomberg is Google nu in onderhandeling met Samsung om de Googles eigen Assistent en Play Store een veel prominentere plek te geven ten koste van de alternatieven van Samsung zelf. Beide ondernemingen lagen al vaker in de clinch over de aanpassingen op Android die Samsung maakt. Samsung heeft ook al vaker geprobeerd zich los te maken van Google door een alternatief besturingssysteem te introduceren in de vorm van Bada OS en Tizen. Beiden alternatieven hebben echter weinig succes gehad waardoor Samsung en Google tot elkaar veroordeeld blijven.

Google stelt in een verklaring aan Bloomberg dat alle toestelleveranciers vrij zijn om zelf toevoegingen aan Android te maken. De onderhandelingen zijn echter een signaal dat Google toch niet zo tevreden is over hoe Samsung deze vrijheden aanpakt. Wanneer het tot een overeenkomst komt, betekent dat een nederlaag voor Samsung en een betere toegang voor Google tot de gebruikers van de Samsung-toestellen. Samsung is met de afzet van 300 miljoen smartphones de grootste leverancier van Android-gebaseerde toestellen.

Ruimte voor onderhandeling

Volgens Bloomberg kan de tanende vraag naar nieuwe toestellen als gevolg van de Covid-19-pandemie een reden zijn voor Samsung zich welwillender tegenover Google op te stellen. Een woordvoerder van Samsung zegt echter dat het bedrijf vierkant achter het eigen ecosysteem en diensten blijft staan. Maar er is wel ruimte voor samenwerking met partners om klanten de beste ervaring te geven.

De timing van de onthulling van deze gesprekken komt op een precair moment voor Google. CEO Sundar Pichai verschijnt vandaag voor het Amerikaans Congres - net als de topmannen van Facebook, Apple en Amazon - om zorgen over uit de hand lopende marktdominantie van deze techgiganten weg te nemen.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.