Development

IT beheer
'Bitcoinsysteem gebruikt net zoveel energie als Kroatië'

'Bitcoinsysteem gebruikt net zoveel energie als Kroatië'

Softwaremakers zouden zich meer bewust moeten zijn van het energieverbruik van software, aldus promovendus Erik Jagroep.

Bitcoin © CC0 Pixabay,  Geralt
11 september 2017

Softwaremakers zouden zich meer bewust moeten zijn van het energieverbruik van software, aldus promovendus Erik Jagroep.

De ICT-industrie is grootverbruiker van energie, maar is zich daar niet bewust van. “Tien tot vijftien procent van de energierekening van heel Amsterdam is afkomstig van datacenters. Mensen hebben echt geen idee van het energieverbruik van software”, vertelt promovendus Erik Jagroep. Een voorbeeld dat hij noemt is het Bitcoin-systeem dat evenveel energie verbruikt als heel Kroatië.

Om meer inzicht te geven ontwikkelde de promovendus een dashboard dat aangeeft hoeveel energie software gebruikt en op welke punten nog verbetering mogelijk is. Het energiegebruik van software is immens belangrijk, maar blijkt wel een complex probleem en tot op heden weinig transparant.

Jagroep ontwikkelde een methode om verschillende versies en configuraties van softwareapplicaties objectief te vergelijken, door op basis van energiemetingen en performance-aspecten een resource utilization score te berekenen.

Softwaremakers zouden zich meer bewust moeten worden van het energieverbruik van hun software, zegt Jagroep. Door het energiegebruik van software te kwantificeren en presenteren met een energy profiling method bracht hij al levendige discussies over het onderwerp op gang. Het is slechts een kwestie van tijd, voorspelt hij, voordat softwareproducenten het energiegebruik in acht nemen tijdens het plannen van toekomstige ontwikkelingen. “Je ziet al dat energiegebruik van software steeds belangrijker wordt”, aldus Jagroep. “Een update van Firefox kan per vier miljoen gebruikers elk uur evenveel energie besparen als een Amerikaans huishouden in een maand gebruikt.”

Slimmer schrijven van software

Een volgende stap is het besparen op de energie die software verbruikt. “In één geval konden we door het slimmer schrijven van software een energiebesparing van ruim 60% behalen”, vertelt Jagroep. “En de software werd daar ook nog sneller van. Maar meestal is het juist eerder een trade-off tussen snelheid en energieverbruik.” 

De wensen en eisen van de eindgebruikers van de software spelen daarbij ook een rol. “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. En energiezuinige software betekent dat bijvoorbeeld de batterij van je smartphone langer meegaat. Een mogelijke afweging hierbij is hoe erg mensen het vinden als de software hierdoor iets langzamer is. Dat is uiteraard wel afhankelijk van het doel van de software.”
 
 

2
Reacties
Wim 18 september 2017 11:14

De bitcoin werkt zonder "middle man", zoals een bank. Om het energieverbruik van een normale geldtransactie te vergelijken met een bitcoin transactie moet je de ernergie rekeningen van banken, wisselkantoren, valutahandelaren ook meetellen. en de salarissen van deze bankmensen, het onderhoud van de gebouwen, etc, etc. Ik ben benieuwd hoe dit "saldo" uit zal pakken.

Lezer#7230 Leether 12 september 2017 10:44

Terecht vraagt Erik Jagroep aandacht voor het gigantische energieverbruik van software. Een bitcointransactie kost naar verluidt zelfs vierduizend keer meer energie dan een betaling met een "ouderwetse" creditcard. Dat zou overigens niet alleen een bijzonder aandachtspunt voor softwaremakers moeten zijn maar evenzeer voor een overheid die claimt duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben staan zeker nu het gebruik van energie-intensieve software, ook door de overheid zelf, de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.