Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna helft Nederlandse CEO's is gepwnd

Ruim 43 procent van de Nederlandse CEO´s is gepwned, blijkt uit onderzoek van beveiligingsfirma F-Secure. Nederlandse CEO's staan daarmee op de tweede plaats van CEO's wereldwijd die slachtoffer zijn geworden van pwnen.
© Unsplash
Unsplash

De CEO's logden op websites met hun bedrijfs-emailadres in, waarna de desbetreffende site werd gehackt en hun wachtwoord op straat lag. Uit het onderzoek van F-Secure blijkt dat de meeste gehackte diensten LinkedIn en Dropbox zijn.

CEO's in Denemarken (62 procent) hebben het meest gebruik gemaakt van de gehackte diensten - Nederlanders staan op de tweede plaats.

Persoonlijke informatie

Van 81 procent van alle CEO's wereldwijd staan geboortedata, adressen en telefoonnummers op spamlijsten. Van Nederlandse, Amerikaanse en Engelse CEO's (95 procent) werd de persoonlijke informatie het meest gelekt.

En maar 18 procent van de CEO's kwam er goed vanaf: van hen is er geen enkel gelekt e-mailadres of wachtwoord te vinden.

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Zwakke wachtwoorden

Uit onderzoek van Verizon uit 2016 blijkt dat zwakke wachtwoorden in 63 procent van alle bevestigde datalekken de oorzaak zijn.

En die adviezen voor wachtwoorden, zijn ook niet altijd zinvol: de bedenker ervan heeft zelfs spijt dat hij ze ooit heeft opgeschreven. Bill Burr kwam in 2003 met vuistregels voor sterke wachtwoorden, maar die adviezen had hij beter geheim kunnen houden vindt hij achteraf gezien. Ze hebben hackers namelijk meer geholpen dan in de weg gezeten, zei hij in augustus tegen de Wall Street Journal. 

Wachtwoorden maken en onthouden is vaak onnodig moeilijk - mensen met een wachtwoordmanager lopen daardoor regelmatig tegen problemen aan. Volgens Jeff Atwood van Stack Overflow kan dat anders. Hij komt met vijf regels die softwareontwikkelaars moeten respecteren bij wachtwoordmanagement.

Wat is pwnen?

De term 'pwned' betekent dat je bent gehackt of dat je e-maildres is buitgemaakt in een cyberaanval. Dat gebeurt doordat je je e-mailadres gebruikt om ergens in te loggen, daarna wordt de website waar je bent ingelogd gehackt en ligt je wachtwoord op straat.

Een goed voorbeeld van zo'n aanval waarbij veel e-maildressen werden verzameld is het lek in LinkedIn in 2016. 

Maak je je zorgen of je ook gepwnd bent of ben je gewoon nieuwsgierig? Je kunt controleren of je gepwnd bent op de website Have I Been Pwned. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in