Overslaan en naar de inhoud gaan

Berichtenbox enige overheidsapp die voldoet aan eisen toegankelijkheid

Van de 108 overheidsapps met een toegankelijkheidsverklaring is er slechts één die volledig voldoet aan alle eisen: de Berichtenbox-app. Dat blijkt uit antwoord van staatssecretaris Raymond Knops op Kamervragen van de VVD. Knops geeft aan dat hij overheden blijft stimuleren om er werk van te maken.
Raymond Knops, Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
© Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrel

Stichting Appt maakte onlangs bekend dat een groot deel van ruim negenhonderd overheidsapps niet voldoet aan toegankelijkheidseisen voor gebruikers met een beperking. Daarop stelde de VVD Kamervragen. De partij wilde weten hoeveel apps toegankelijk zijn of een toegankelijkheidsverklaring hebben.Knops geeft daarop aan dat er op 23 juni in totaal 108 toegankelijkheidsverklaringen voor apps zijn gepubliceerd.

Slechts één van de apps voldoet volledig. Dit is de Berichtenbox-app van Logius. 22 apps voldoen gedeeltelijk. 27 apps hebben ‘eerste maatregelen genomen’ en de overige 58 apps voldoen niet aan de toegankelijkheidseisen.

'Overheden zelf verantwoordelijk'

Op de vraag wat Knops gaat doen om de situatie te verbeteren, stelt hij dat medeoverheden en overheidsorganisaties zelf verantwoordelijk zijn voor het toegankelijker maken van hun websites en apps. “Mijn ministerie biedt, via het expertisecentrum DigiToegankelijk van Logius, hulpmiddelen, advies en ondersteuning. Met een subsidie aan de VNG is begin dit jaar een bestuurlijk aanjaagteam geformeerd dat het belang van digitale toegankelijkheid onder de aandacht brengt bij gemeentebestuurders en bij marktpartijen.”

Overheden zijn inmiddels verplicht om gestandaardiseerde toegankelijkheidsverklaringen te publiceren. Daarmee wordt inzichtelijk hoe ze presteren op het gebied van digitale toegankelijkheid.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in