Development

Governance
knops

Berichtenbox enige overheidsapp die voldoet aan eisen toegankelijkheid

Slechts 1 van 108 overheidsapps voldoet volledig.

Raymond Knops © Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Arenda Oomen
10 augustus 2021

Slechts 1 van 108 overheidsapps voldoet volledig.

Van de 108 overheidsapps met een toegankelijkheidsverklaring is er slechts één die volledig voldoet aan alle eisen: de Berichtenbox-app. Dat blijkt uit antwoord van staatssecretaris Raymond Knops op Kamervragen van de VVD. Knops geeft aan dat hij overheden blijft stimuleren om er werk van te maken.

Stichting Appt maakte onlangs bekend dat een groot deel van ruim negenhonderd overheidsapps niet voldoet aan toegankelijkheidseisen voor gebruikers met een beperking. Daarop stelde de VVD Kamervragen. De partij wilde weten hoeveel apps toegankelijk zijn of een toegankelijkheidsverklaring hebben.Knops geeft daarop aan dat er op 23 juni in totaal 108 toegankelijkheidsverklaringen voor apps zijn gepubliceerd.

Slechts één van de apps voldoet volledig. Dit is de Berichtenbox-app van Logius. 22 apps voldoen gedeeltelijk. 27 apps hebben ‘eerste maatregelen genomen’ en de overige 58 apps voldoen niet aan de toegankelijkheidseisen.

'Overheden zelf verantwoordelijk'

Op de vraag wat Knops gaat doen om de situatie te verbeteren, stelt hij dat medeoverheden en overheidsorganisaties zelf verantwoordelijk zijn voor het toegankelijker maken van hun websites en apps. “Mijn ministerie biedt, via het expertisecentrum DigiToegankelijk van Logius, hulpmiddelen, advies en ondersteuning. Met een subsidie aan de VNG is begin dit jaar een bestuurlijk aanjaagteam geformeerd dat het belang van digitale toegankelijkheid onder de aandacht brengt bij gemeentebestuurders en bij marktpartijen.”

Overheden zijn inmiddels verplicht om gestandaardiseerde toegankelijkheidsverklaringen te publiceren. Daarmee wordt inzichtelijk hoe ze presteren op het gebied van digitale toegankelijkheid.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.