Overslaan en naar de inhoud gaan

'Drie kwart gemeentelijke websites ongeschikt voor mensen met beperking'

Ruim drie kwart van de gemeenten voldoet niet aan de toegankelijkheidseisen voor slechtszienden en- horenden. Dat wordt duidelijk uit een rondgang van NU.nl. De deadline om voor de wet aan die eisen te voldoen is op 23 september 2020. Slechts de helft denkt die te halen.
Kapot scherm
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De regels voor toegankelijke websites komen voort uit Europese wetgeving. Ze houden onder meer in dat contrast op de pagina goed zichtbaar moet zijn en gebruikers moeten ook alleen met een toetsenbord door de website navigeren. 
 
NU.nl heeft alle 355 Nederlandse gemeenten benaderd vragen en kreeg een antwoord van 211 gemeenten. Slechts zeven gemeenten stellen aan de eisen te voldoen. Tien gemeenten zeggen alleen nog niet aan pdf-eisen te voldoen. 157 andere gemeenten voldoen er nog niet aan. De overige 37 gemeenten hebben de toegankelijkheid niet onlangs onderzocht, waardoor het onduidelijk is of zij voldoen.  

Eerder onderzoek

In oktober 2019 werden gemeentelijke websites ook al eens onderzocht, door bureau Stuurlui dat onderzoek doet naar de digitale toegankelijkheid van (semi)overheidsinstellingen. In Friesland en Limburg bleken de websites het minst toegankelijk, de sites van gemeenten in Drenthe, Flevoland en Zeeland scoren het best. 

"Onduidelijke knoppen zonder beschrijving, complexe en drukke vormgeving, felle kleuren zonder contrast en het ontbreken van ondertitels kunnen het gebruik flink beïnvloeden", aldus een woordvoerder van Stuurlui destijds. "Vooral mensen met een beperking lopen regelmatig tegen belemmeringen aan bij het gebruik van digitale middelen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in