Overslaan en naar de inhoud gaan

'Benchmarken kwantumcomputer erg belangrijk'

Er is behoefte aan een goede methode om de prestaties van kwantumcomputers met elkaar te kunnen vergelijken. De Quantum Volume-methode van IBM is een poging, maar niet meer dan een tussenoplossing. Het is nog niet mogelijk om de specifieke eisen die worden gesteld aan verschillende systemen in één benchmark te vangen, vindt Ronald Hanson, directeur van het Delftse QuTech.
Detail kwantumcomputer
© IQM
IQM

Kwantumcomputers worden nu nogal eens vergeleken op basis van het aantal qubits. Dat is een misleidende maat omdat qubits bepaald niet gelijk zijn. Alle qubits hebben nog last van instabiliteit, maar de ene opstelling heeft veel stabielere qubits dan de ander. Bovendien spelen er meer factoren mee die de prestaties van de kwantumcomputer kunnen beïnvloeden.

Het grote probleem bij het opzetten van een benchmark is dat kwantumcomputers niet allemaal met hetzelfde doel voor ogen worden ontworpen en gebruikt. Daardoor is de score van een bepaald systeem in een benchmark niet altijd relevant. IBM claimde vorige week een verdubbeling van de prestaties van een eigen kwantumsysteem volgens de in eigen beheer ontwikkelde benchmark 'Quantum Volume'. In dezelfde benchmark kwam een Honeywell-kwantumopstelling eerder al op een vergelijkbare Quantum Volume-score.

Het 54-qubitsysteem waarmee Google vorig jaar kwantum supremacy claimde, leggen langs deze meetlat heeft echter geen zin, volgens Hanson. Google probeerde hier een specifieke toepassing na te streven. "Dus het is niet zo relevant en ook wat unfair om deze benchmark erop los te laten. Zij zouden hun systeem vast kunnen optimaliseren om zo hoog mogelijke Quantum Volume te halen, maar dat hebben ze vast niet gedaan. Voor hun experiment was hele goede uitlezing ook erg belangrijk."

Benchmark is ook PR-tool

De systemen waar QuTech mee werkt, zijn ook nog niet getest met de Quantum Volume-benchmark. Hanson legt uit dat deze vooral zijn gericht op een langetermijndoel waarbij het accent ligt op grote berekeningen waarvoor foutcorrectie nodig is. Daar zijn fundamenteel andere benchmarks die de fouten per operatie bepalen. "[Die, red] moeten onder een bepaald niveau zitten, dan werkt de foutencorrectie. Zit die erboven, dan zorgt toepassing van foutencorrectie voor alleen maar meer fouten."

"De benchmarks zijn uiteraard ook PR tools, want IBM en Google bijvoorbeeld zullen de benchmarks gebruiken die hen het beste doen uitkomen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in