Management

Governance
apeldoorn

Belastingdienst verrast door forse leegloop aan IT’ers

Komende jaren onvoldoende IT'ers bij fiscus om beleidsopgaven te realiseren.

Een kantoor van De Belastingdienst in Leeuwarden. © Flickr/Wikimedia Commons. Marvin Jansen van der Sligte
6 september 2022

Komende jaren onvoldoende IT'ers bij fiscus om beleidsopgaven te realiseren.

De Belastingdienst ziet een onverwacht groot aantal IT’ers vertrekken. Dat meldt staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer, voorafgaand aan een commissiedebat over de Belastingdienst.

Van Rij meldt dat de instroom aan nieuwe werknemers (full-time equivalent, fte) goed op schema ligt. De doelstelling is om dit jaar nog 2200 tot 2400 nieuwe werknemers te vinden, maar de uitstroom is met bijna 900 fte'ers ook hoger dan verwacht. Daardoor is het aantal IT’ers bij de Belastingdienst naar verwachting de komende jaren niet voldoende om de extra beleidsopgaven die de Belastingdienst heeft te kunnen realiseren, zoals modernisering en verbetering van de Informatievoorziening (ICT).

De staatssecretaris noemt de ICT-modernisering en -verbetering expliciet als structurele uitdaging voor de Belastingdienst. De andere door hem genoemde structurele uitdaging is "de wervingsopgave voor de komende jaren".

Verouderd, gefragmenteerd

“Dit zijn complexe en grote opgaven die veel tijd en aandacht nodig hebben. Bij de Belastingdienst is op dit moment sprake van onderbezetting”, zo schrijft Van Rij. Het gaat onder meer om nieuwe ICT-systemen voor omzetbelasting, inkomensheffing en de belasting op auto’s en motoren. Ook werkt de Belastingdienst aan het afschaffen van BTW op groente en fruit.

Het huidige ICT-landschap van de Belastingdienst is op een aantal punten verouderd en gefragmenteerd, schreven staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen van Financiën eind 2020 aan de Tweede Kamer. De Belastingdienst werkte daarom dan ook al enige tijd aan vernieuwing van dat landschap, zo vertelde CTO Jan Polkerman daarover aan AG Connect. Daarmee wordt de Belastingdienst ook aantrekkelijker voor IT’ers, meent hij. “We gebruiken de nieuwste producten die er zijn. Document management, case management, robotic process automation, kunstmatige intelligentie. Dat trekt mensen aan, merken we.”

Aantrekkingskracht

Die aantrekkingskracht is van groot belang, blijkt uit de Kamerbrief van de staatssecretarissen. “De werkomgeving is op een aantal onderdelen verouderd en wij werken toe naar een omgeving, die aansluit op de partners binnen de rijksoverheid. Dit zal bijdragen aan de productiviteit en ervoor zorgen dat we een goede en aantrekkelijke werkgever blijven. Dit is nodig en belangrijk om in een gespannen arbeidsmarkt ICT’ers te behouden en jonge, goed opgeleide ICT’ers aan te kunnen trekken.”

Lees meer over
6
Reacties
Joris Klam 15 september 2022 08:48

Toch wel apart dat de staatssecretarissen zich kunnen permitteren om te focussen op het aantrekken van jonge ICT'ers. Kijk, dat je voor de lange termijn een evenwichtige (qua leeftijd) opbouw van je personeelsbestand nastreeft lijkt me evident. Dat je als staatssecretaris in een brief aan de tweede kamer de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL) negeert is toch tamelijk onbehoorlijk. Welk signaal geef je hiermee tevens ook af aan relatief jonge sollicitanten? Er valt voor de BD te vrezen dat de uitstroom primair ervaren werknemers betreft.
-
De politiek zou zich, in eerste instantie, ook een druk moeten gaan maken om de uitvoerbaarheid van de diverse regelingen. Een fiscale afkoop van diverse oude regelingen zou kunnen helpen om het IT landschap van BD maar ook financiële partijen (banken e.d.) te versimpelen. Daarvoor is politiek leiderschap nodig en de noodzaak om cliëntelisme even te laten voor wat het is.

Ronald kunenborg 12 september 2022 19:46

Even een korte reactie op het "probleem" van de diversiteit: een aantal van de beste managers en architecten die ik ken bij de BD (maar ook algemeen) zijn vrouw. En een aantal faalhazen in dezelfde club zijn man. Sterker nog, één van de beste mensen op agile ontwikkeling, Mariette Lokin, is gepromoveerd op "wendbaar wetgeven" (scheiding van know en flow, loose coupling etc.) en werkt(e) voor de Belastingdienst.

Het probleem zit in een combinatie van een gebrekkige regie in het verleden bovenop een oude voorkeur voor monolitische applicaties. Daar wordt hard aan gewerkt, maar dat gaat veel tijd en geld kosten. En het kennisniveau van de ontwikkelaars is niet altijd op het niveau dat ze de meest geavanceerde technieken makkelijk kunnen inzetten. Maar het komt wel.

Pyara 10 september 2022 18:22

Het probleem in NL is dat we vooral bij de overheid incapabele mensen neerzetten op top posities. We hebben visionaire leiders nodig die de technilogie kennen en uit die hoek komen. Neem als boorbeeld duitsland. Laten we een keer techneuten waarderen en niet behandelen als uitvoerende krachten. Onder het mom van diversiteit plaatsen we ook vrouwen op allerlei posities ook topposities op zwaar technologische thema’s die zogenaamd het proces begeleiden of soft skill leiderschap tonen. Dat hebben we anno 2022 lang niet meer nodig daarom vertrekken al die technische mensen. Wordt wakker en ga eens ook kijken naar de leiders die je aanstelt op technologische thema’s. Dat moet zware T-Shaped personen zijn met een technische opleiding aangevuld bv met bedrijfskundige opleiding. Je kunt geen persoon die gewxhiedenis heeft gestuudeerd CTO maken van een Corporate. Helaas in NL doen we dat wel omdat we niks anders kunnen. India en China hebben dat jaren geleden anders ingezien en waarderen juist techneuten wel. Belastingdienst en overheid wordt eens wakker en zet de juiste peronen op de juiste plek. Ipv vriendjes politiek en diversiteit targets op vrouwen.

Snabbeltax 10 september 2022 11:28

@Assink
Microsoft en Apple hebben géén professionaliteit om dit op te lossen, dat zijn tools voor kantoor & thuis.
900 aplicaties(en dat is eigenlijk maar een schatting) met elk zijn historie die overeind gehouden moeten worden koste wat het kost anders kan uw geld niet op tijd gestort worden, bijvoorbeeld. Was het allemaal maar zo makkelijk dan was/waren dit/deze probleem(en) allang opgelost want de discussie is niet nieuw en is in 1993 al begonnen beste H.Assink.
Gefragmenteerd zoals het artikel zegt, dat is het al jaren en menig staatssecretaris en minister heeft zich hier al eens aan gebrand. Van Wouter Bos(met baas Jenny Thunnissen) tot en met Wiebe Hoekstra.
Nee, bij De Belastingdienst daar zijn hogere machten werkzaam die zich niet zo makkelijk in een hoek laten drijven door een regeringsambtenaar. Dat kaartenhuis is vanaf 1990 structureel opgebouwd tot wat het nu is met een on-billijk en onhoudbaar achterlopend stelsel die in de uitvoering ervan behoorlijk wat maagzweren en gezwellen hebben veroorzaakt. Hence alle maatschappelijke gebeurtenissen van de laatste tijd.
Ik ben er op tijd weggegaan maar het schip zinkt nog steeds.

Ruud Koot 08 september 2022 13:45

@H. Assink Als Microsoft zo goed is, is het misschien een idee om de spellingcontrole in Word te gebruiken als u een tekst schrijft. Want dit is een indrukwekkend foutenfestival:). En als u denkt dat de inkomstenbelasting wordt geheven met een pakketje van Microsoft zou ik me daar ook eens in verdiepen. Het IT-landschap bij de Belastingdienst is complexer dan de laptop met printer op uw bureau:).

H. Assink 07 september 2022 12:31

Laat de IT nu eens werkelijk werken. Microsoft en Apple zijn allebei steengoed met programma`s. Je kunt niet alles afschuiven op de jongen vann de IT. Planning word door andere mensen gedaan. Als je een auto hebt dan licht het toch niet aan de benzine dat je niet rijd. Gewoon met goede programma`s werken met uitatekende Back-up.
Beterschap.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.