Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven VS mogen opnieuw langer zaken doen met Huawei

De VS hebben opnieuw een deel van de beperkingen voor handel met de Chinese fabrikant Huawei uitgesteld. Voor de derde keer op rij geldt een uitstel van 90 dagen. Wetgevers in de VS hebben meer tijd nodig om regels op te stellen voor telecombedrijven die volgens hen een gevaar vormen voor de nationale veiligheid.
© CC BY SA 2.0 - Flickr.com
CC BY SA 2.0 - Flickr.com

Huawei staat sinds mei dit jaar op een zwarte lijst, omdat de VS bang zijn dat apparatuur van het bedrijf door de Chinese overheid misbruikt wordt voor spionage. Huawei heeft dat altijd ontkend. 

De plek op de zwarte lijst houdt in dat Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven met de Chinese fabrikant. Maar een deel van die beperkingen wordt steeds uitgesteld. Door Huawei nog wel een aantal goederen van Amerikaanse makelij te laten kopen, moeten verstoringen voor klanten van het bedrijf tot een minimum worden gehouden.

Huawei is namelijk een grote aanbieder van telecomapparatuur, waar diverse telecomaanbieders afhankelijk van zijn. Met de nieuwe verlenging van 90 dagen heeft volgens Commerce Secretary Wilbur Ross dan ook als doel dat telecombedrijven diensten kunnen blijven leveren aan klanten in afgelegen gebieden in de VS, schrijft Reuters. Deze mensen zouden anders geen netwerk meer hebben. 

Individuele licenties moeten nog komen

Hoewel een deel van de beperkingen dus opnieuw uitgesteld is, werkt de VS wel hard aan maatregelen en regels voor handel met Huawei. "Het ministerie blijft de export van gevoelige technologie rigoureus monitoren om ons te verzekeren dat onze innovaties niet misbruikt worden door entiteiten die onze nationale veiligheid bedreigen", aldus Ross. 

De Commerce Department werkt verder aan individuele licenties voor Amerikaanse bedrijven. Met zo'n licentie kan een bedrijf alsnog componenten aan Huawei blijven verkopen. Een bedrijf kan zo'n licentie echter alleen krijgen als er geen risico is voor de nationale veiligheid.

Ross liet eerder al weten dat er ruim 200 aanvragen zijn gekomen voor dergelijke licenties. Wanneer ze worden uitgegeven, is nog onbekend. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in