Innovatie & Strategie

Cloud
cloud control

AWS, Linux Foundation en Salesforce slaan handen ineen rond cloud

Samenwerking moet heen en weer schuiven dataverzamelingen vereenvoudigen.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Andrew Sutherland
15 november 2019

Samenwerking moet heen en weer schuiven dataverzamelingen vereenvoudigen.

AWS, Salesforce, Genesys en The Linux Foundation kondigen aan een nieuw opensourcemodel voor data-interoperabiliteit te hebben bedacht.

Het Cloud Information Model moet een oplossing vormen voor organisaties die grote hoeveelheden gegevens heen en weer willen schuiven tussen verschillende clouddiensten. Helaas sluit het model niet aan bij het Open Data Initiative, dat Adobe, SAP en Microsoft vorig jaar smeedden met hetzelfde doel voor ogen.

Het is dus de vraag of dit Cloud Information Model (CIM) de industrie nu echt vooruit gaat helpen. Voor de klanten van de initiatiefnemers zal het niet heel veel uitmaken. Aangezien Salesforce en AWS al een nauwe integratie hebben, gebruiken klanten vaak ook diensten van beiden en zo werkt Genesys - leverancier van klantcontact software - ook samen met AWS. Deze partijen hebben door hun samenwerking een data-uitwisselingsmodel ontwikkeld. Door dit nu te delen met de opensourcegemeenschap hopen zij dat ook andere partijen het gaan gebruiken. Dan zou de data-uitwisseling door standaardisering inderdaad makkelijker worden.

Silo's en vendor lock-in

Maar een data-uitwisseling met concurrerende cloudplatformen wordt er niet mee geholpen, zodat er eerder sprake is van silo-vorming en vendor lockin omdat overstappen lastig is. The Linux Foundation prijst echter het initiatief om het CIM onder te brengen bij de Joint Development Foundation (JDF). "Dit stelt iedereen in de community in staat om samen te werken en bijdragen te leveren onder een centraal governance model", zegt Jim Zemlin - directeur van The Linux Foundation - in een verklaring." Hij zet zich daarmee af tegen het Open Data Initiative.

Als Microsoft-ceo Satya Nadella zijn woord houdt, zou hij er alles aan moeten doen om een koppeling te leggen tussen het Open Data Initiative en het Cloud Information Model. Meer dan vier jaar geleden zei hij al als gast van Marc Benioff op het Dreamforce-evenement van Salesforce dat "zeker de platformleveranciers onder ons zouden moeten samenwerken om een aantal echte pijnpunten van onze klanten op te lossen." Maar zoals Techcrunch twee jaar daarna al opmerkte, is de wil om samen te werken eerder omgeslagen in elkaar troeven afvangen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.