Beheer

Privacy
vragen

AVG-onbekendheid heerst bij Nederlanders

Nederlandse burgers zijn slecht op de hoogte van hun eigen privacyrechten.

© CCO / Pixabay qimono
16 oktober 2018

Nederlandse burgers zijn slecht op de hoogte van hun eigen privacyrechten.

Vrijwel alle Nederlanders weten inmiddels dat er nieuwe privacyregels zijn. Maar welke rechten ze precies hebben gekregen, dat weten er veel minder. En nóg minder mensen zijn van plan iets met die nieuwe rechten te doen.

Uit nieuw onderzoek van accountantskantoor KPMG blijkt dat 98 procent van de Nederlanders op de hoogte is van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze EU-brede privacyregelgeving is na lange aanloop eind mei ingegaan. In maart, relatief vlak voor de invoering van de richtlijn, wist meer dan 80 procent juist niet dat er nieuwe regels op komst waren.

Zeggen versus doen

Maar van de mensen die nu "met overtuiging" zeggen te weten dat de regels bestaan, weten ongeveer twee op de drie niet welke nieuwe rechten ze eigenlijk hebben gekregen. En minder dan de helft is van plan om organisaties en bedrijven te vragen om hun persoonsgegevens weg te halen. In februari dit jaar constateerde KPMG op basis van een opinieonderzoek dat Nederlanders massaal van hun nieuwe privacyrechten gebruiken zouden gaan maken. Meer dan 80 procent zou in actie willen komen, was toen het beeld.

De meeste ondervraagden nu zeggen dat ze privacy heel belangrijk vinden, maar minder dan de helft verwijdert cookies of controleert wat voor persoonlijke informatie ze op sociale media delen. Slechts één op de vijf surft incognito.

Facebook- en Twitter-data

Een andere uitkomst uit het KPMG-onderzoek: "Burgers die wel gebruik maken van hun nieuwe rechten richten hun pijlen met name op de overheid en zorgaanbieders om persoonsgegevens te kunnen inzien. Als het gaat om het laten verwijderen van persoonlijke data voeren bedrijven als Facebook en Twitter de ranglijst aan."

1
Reacties
Onbeholpen taalgebruik 16 oktober 2018 18:42

'Onbekendheid heerst' ? Er heerst griep, of onvrede, maar 'onbekendheid'? Is dat iets dan kan 'heersen'?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.