Beheer

Privacy
Autoriteit Persoonsgegevens

Autoriteit Persoonsgegevens beboet PVV Overijssel en Locatefamily.com

Boetes voor datalek en overtreden privacywet.

12 mei 2021

Boetes voor datalek en overtreden privacywet.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft boetes uitgedeeld aan PVV Overijssel en Locatefamily.com. De Overijsselse tak van de PVV krijgt een boete wegens een datalek, de website Locatefamily.com schendt volgens de toezichthouder de privacywet. 

Het datalek bij PVV Overijssel ontstond toen de partij een e-mail over een achterbanbijeenkomst verstuurde. Daarin waren door een fout van de fractiemedewerker de e-mailadressen van de geadresseerden zichtbaar voor iedereen die de uitnodiging ontving. De 101 geadresseerden werden in de mail aangeduid als 'vrienden van de PVV'. Volgens de AP zijn daardoor de politieke opvattingen van de geadresseerden gedeeld.

Eén van de geadresseerden diende een klacht in bij de toezichthouder over privacyschending. De AP ontdekte vervolgens dat PVV Overijssel het datalek niet op tijd had gemeld bij de AP. "Dat is een ernstige overtreding, zeker gezien de gevoeligheid van de gelekte informatie", aldus de toezichthouder. De PVV Overijssel krijgt daarom nu een boete van 7.500 euro.

Half miljoen euro boete

De boete voor Locatefamily.com is vele malen hoger: de website moet maar liefst 525.000 euro betalen van de AP. De website publiceert volgens de AP adresgegevens en telefoonnummers van mensen, vaak zonder dat zij dat weten. Wie zijn gegevens wil laten verwijderen, loopt bovendien tegen problemen aan. Locatefamily heeft namelijk geen vertegenwoordiger in de Europese Unie. Dat is een overtreding van de privacywet en de reden voor de boete, aldus de toezichthouder.

Naast de boete heeft de AP ook een last onder dwangsom opgelegd, om Locatefamily te dwingen om een loket in de EU te openen. Het bedrijf kreeg tot 18 maart 2021 de tijd om een vertegenwoordiger in de EU aan te wijzen. Gebeurt dat niet, dan moet de website voor elke twee weken dat niet aan de last voldaan is 20.000 euro betalen, met een maximum van 120.000 euro. Of die dwangsom ook betaald moet worden, is echter nog onduidelijk. "Locatefamily.com heeft de AP op dit moment nog niet bevestigd of zij inmiddels een vertegenwoordiger in de EU heeft aangewezen."

Zomaar privédata publiceren

Volgens AP-vicevoorzitter Monique Verdier is het een kwalijke zaak dat een site zomaar namen, telefoonnummers en adressen publiceert, zonder dat mensen dat weten. "Wat privé is, moet privé blijven. Met dit soort informatie kunnen kwaadwillenden bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen. Of jou thuis bezoeken of via telefoon of e-mail lastigvallen." Wie zijn of haar eigen informatie wel wil delen, moet daar zelf voor kunnen kiezen, stelt de vice-voorzitter. "Bij Locatefamily.com krijgen veel mensen die keuze niet. En als jouw adres en telefoonnummer dan tóch op zo’n site belanden, moet je in ieder geval makkelijk kunnen regelen dat die informatie van de site af gaat. Dat kan hier niet."

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.