Innovatie & Strategie

Netwerken
slak, traag

AT&T: 50/10 Mbps internet is goed genoeg

Amerikaanse telco voert lobby tegen subsidie voor glasvezel in de VS.

© Pixabay CC0 Public Domain
30 maart 2021

Amerikaanse telco voert lobby tegen subsidie voor glasvezel in de VS.

Telecomaanbieder AT&T vreest aanzienlijke kosten voor het aanleggen van wat het bedrijf overcapaciteit noemt. Breedband voor de 21ste eeuw valt volgens topvrouw Joan Marsh te definiëren als een relatief lichte upgrade van de huidige overheidsdefinitie van 25 Mbps down- en 3 Mbps-upstream (25/3 Mbps). Zoom-groepsgesprekken zijn met 1 Mbps down en 600 Kbps up prima te doen, blogt zij.

Volgens de executive vice-president van AT&T is er momenteel geen overtuigend bewijs dat uitgaven voor het aanleggen van glasvezel naar huishoudens en het mkb rechtvaardigt boven snelheden als 50/10 Mbps of 100/20 Mbps. Het uitrollen van glasvezelverbindingen zou "aanzienlijke extra kosten" met zich meebrengen. Marsh voorziet het risico van overcapaciteit voor gebieden die al acceptabele internetsnelheden hebben.

'Onnodige waardevermindering'

Dat zou dan zorgen voor onnodige waardevermindering van bedrijfsinvesteringen én voor verspilling van budget dat bestemd is voor breedbandinfrastructuur. AT&T-topvrouw Marsh gebruikt in haar blogpost de term 'overbuilding', die in wezen neerkomt op concurrentie tussen verschillende internetproviders in een bepaald geografisch gebied, zo legt Ars Technica uit. Voor eindgebruikers biedt dit echter keuze en mogelijkheden voor lagere prijzen en/of hogere internetsnelheden.

"De pandemie heeft de consensus-opinie verbreed dat het tijd is voor herziening van de huidige breedband van de FCC van 25/3 Mbps", schrijft de executive vice-president die verantwoordelijk is voor AT&T's relaties met de federale overheid. Zij geeft aan dat die snelheid op zich voldoende is voor telewerken met videovergaderplatform Zoom en voor onderwijs op afstand.

Zoomen, streamen én tweeten

Maar gebruikers doen meer, erkent Marsh, en dus zijn internetverbindingen nodig die meerdere datastreams tegelijk aankunnen. "Als je Zoomen, streamen en tweeten combineert in een gemiddeld huishouden van vier dan valt er eenvoudig te concluderen dat downloadsnelheden omhoog moeten." Vervolgens schrijft de AT&T-topvrouw over internetsnelheden van 100 Mbps down en 20 Mbps up. Zelf heeft ze een 300/20-verbinding die voor haar huishouden afgelopen jaar prima voldeed.

3
Reacties
M. Commandeur 30 maart 2021 22:43

Zonder in te gaan op de beweegredenen van AT&T is het wel een gezonde vraag die gesteld is. ICT is een van de weinige sectoren waar nog geen grenzen worden gesteld: het verkeer is gratis en dat heeft tot gevolg dat er een groeidwang is tot ...? Elke sector, de automobielbranche is een goed voorbeeld met de recente en heel terechte 100 [km/u] grens, loopt tegen grenzen aan. Ook in de ICT zie ik grenzen: datacenters, energiegebruik, kosten van infrastructuur (wordt niet eerlijk doorberekend), 5G met een steeds fijnmaziger maar ongezondere EM-doorstraling, complexiteit van algoritmen die steeds meer ons leven gaan bepalen, AI, ...
De oppervlakte van een (aard)bol is eindig dus het is een terechte opmerking van AT&T. Rutte is de afgelopen 10 jaar weggelopen voor grenzen (behalve die voor immigranten), de kiezers van de andere partijen beseffen wel waar dat toe heeft geleid.
Oneindige groei is schadelijk, kanker is daar een sprekend voorbeeld van.

Don van Riet (oud KPN strateeg) 30 maart 2021 16:20

Een eeuwigheid terug, op een International Switching Symposium in de USA in 1987 was het vanuit AT&T nog: "get this fibre accross the last mile". Met een plaatje van een cowboy die zijn glasvezel als een lasso de ruimte ingooide. Diepte investeringen waren voor dat enorme bedrijf de normaalste zaak van de wereld. Het was immers nog maar net na de divestiture ruling, die AT& T in mootjes hakte om monopolistisch gedrag aan de wortel te bestrijden. Inmiddels zijn de vroegere Baby Bells weer stapsgewijze gefuseerd en is de aloude macht weer bij AT&T teruggekeerd. Echter niet langer op een betere techniek gericht maar op maximale marges. En dan zijn daar diepte-investeringen in nieuwe techniek natuurlijk een lelijke spelbreker bij. Overigens e.e.a. hebben we tot voor kort ook bij KPN gezien: na het opkopen van Reggefiber kon de verglazing sterk worden vertraagd en de financiële marges verhoogd. Gelukkig is dat bij KPN nu voorbij, hopelijk gaat die rem bij AT&T er tzt ook weer af.

tja 30 maart 2021 13:31

met een t ford de snelweg op?
ford zou al lang niet meer hebben bestaan als ze op deze manier hadden door gegaan! 60 km p h is toch snel genoeg. en waarom zou je meer dan 2 stoelen hebben. de meeste huwelijken gaan toch de klippen op.
att doet exact het zelfde als kpn rekken en er bij blijven.
totdat het niet anders kan en dan zoveel bombarie dat het lijkt dat ze het zelf hebben uitgevonden

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.