Overslaan en naar de inhoud gaan

ARM-gerucht Macs duikt weer op: deze maand nog aankondiging

Techreus Apple kondigt later deze maand tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC aan dat het bedrijf eigen chips gaat gebruiken in zijn Mac-computers en Macbook-laptops. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Volgend jaar zouden dan de eerste computers met Apple-chips op de markt moeten komen.
MacBook Air, iMac, MacBook Pro, MacBook
© Apple
Apple

Apple ontwerpt al jaren zelf de chips die het gebruikt in zijn mobiele devices zoals de iPhone en de iPad. Voor zijn Mac-computers vertrouwt het bedrijf op chips van Intel. De overstap van Apple naar die marktdominante maker van pc-processors is in 2006 gedaan. De eerder gebruikte PowerPC-processors voldeden niet meer, onder meer vanwege het relatief hoge energieverbruik en forse warmteontwikkeling. Beide factoren zijn funest voor mobiele apparaten, zoals platte PowerBooks en dunne iMacs toen.

Jaar tijd voor app-makers

Geruchten over een aankomende volgende overstap, van Intels x86-chips naar een nieuw Apple-eigen ARM-ontwerp, doen al jaren de ronde. Nu is het volgens bronnen van het Amerikaanse persbureau Bloomberg echt bijna zo ver. Op de ontwikkelaarsconferentie WWDC eind deze maand zou de Mac-maker het grote nieuws onthullen, met daarbij beschikbaarheid van de eerste ARM-Macs volgend jaar. Die machines draaien dan niet het mobiele besturingssysteem iOS maar het computerplatform macOS.

De volgens berichten aankomende eigen processors van Apple zijn dan net als die voor de iPhone, Apple Watch en iPad gebaseerd op de ARM-architectuur. De overstap daarheen vanaf het x86-platform betekent voor ontwikkelaars dat zij hun programma's moeten aanpassen, wat de vroege aankondiging verklaart. Toen Apple in 2005 aankondigde van PowerPC-chips over te stappen naar de chips van Intel, gaf het ontwikkelaars van Mac-software ook een jaar de tijd. Niet alle applicatiemakers, groot en klein, hebben de overstap toen meteen gemaakt.

ARM versus Intel versus AMD

In tests scoren de iPhone- en iPad-chips van Apple vaak al vergelijkbaar met Intel-chips. De beslissing om voor Macs over te stappen zou zijn ingegeven omdat de ontwikkeling van Intels processors de laatste tijd tegenviel. De grote processorproducent wordt al enige tijd geplaagd door productieproblemen bij de overstap naar een kleinere transistormaat, wat een hoger prestatieniveau en/of een lager energieverbruik mogelijk maakt. x86-concurrent AMD is de laatste tijd bezig aan een inhaalslag; qua prijs maar ook qua prestatieniveau en transistormaat. Daarnaast is er sprake van schaarste voor processors die Intel wel weet te fabriceren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in