Development

Software-ontwikkeling
Apple M1

Apple's M1-gebaseerde hardware draait binnenkort Linux

Ondersteuning mogelijk al in juli een feit.

© Apple
12 april 2021

Ondersteuning mogelijk al in juli een feit.

Met het uitkomen van Linux 5.13 - gepland voor juli dit jaar - is het waarschijnlijk mogelijk Linux te gebruiken op Apple-hardware die is gebaseerd op de in eigen beheer ontwikkelde M1-chip. Apple maakte het de ontwikkelaars echter niet makkelijk.

Afgelopen week is de Asahi-code die de ondersteuning biedt voor Apple's M1-chip opgenomen (merged) met de 'Linux-next'-code. Dit is de verzameling nieuwe eigenschappen die op de planning staan opgenomen te worden in de eerstvolgende release van het opensourcebesturingssysteem.

Asahi Linux is een nog heel jonge distributie gericht op het ontwikkelen van alle elementen die nodig zijn om Linux op Apple's M1-chip te draaien. De code die nu is opgenomen in de kernel-pijplijn is nog vrij spartaans. Afgezien van een werkende Apple M1 bootloader en 'serial and framebuffer console access' en Apple's eigen USB-instructies, zijn er nog geen andere drivers beschikbaar. Maar de oprichter van Asahi Linux - Hector Martin - verwacht de komende weken USB-C-setups van externe leveranciers te kunnen toevoegen. Ook de ondersteuning voor de M1-GPU ontbreekt nog. En zonder de GPU-ondersteuning is het niet mogelijk een volwaardige Linux-ervaring op de nieuwe Mac-hardware te krijgen. 

Apple werkt niet mee

Martin heeft een zware dobber aan het opzetten van de M1-support. Apple weigert de opensourcegemeenschap toegang te geven tot documentatie van de nieuwe system on a chip. Het team dat aan Asahi Linux werkt, moet dus alle kennis vergaren via reverse engineering.

Het feit dat de nog rudimentaire code is opgenomen in de Linux-next-verzameling is een belangrijke stap naar de uiteindelijke verwerking in de Linux-kernel. Maar dat de M1-ondersteuning ook werkelijk in de eerstvolgende Linux-kernel-release komt, is nog niet zeker. Linus Torvalds heeft daar altijd een belangrijke stem in en het kan zo maar dat hij de code terugstuurt naar de tekentafel. 

Ars Technica waarschuwt dan ook niet alvast naar de winkel te lopen om Apple M1-hardware te kopen met als enige doel daar een Linux-machine van te maken. Waarschijnlijk gaat het - zeker door de opstelling van Apple - nog vele maanden duren voordat er kwalitatief goede open source driver voor Apple's M1-GPU is ontwikkeld.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.