Innovatie & Strategie

gezicht

'Apple verruilt vingerafdruk voor gelaatsscan'

Volledig dekkend scherm maakt scan via home button problematisch

© CC0 (Pixabay),  gerald
16 februari 2017

Volledig dekkend scherm maakt scan via home button problematisch

De geruchtenmachine rond de dit najaar te verwachten iPhone 8 begint al aardig op gang te komen. De nieuwste speculatie, afkomstig van J.P. Morgans analyst Rod Hall, houdt in dat Apple de vingerscan als inlogbeveiliging zal vervangen door gelaatsherkenning.

Hall's redenatie, die wereldkundig werd via onder meer Apple Insider, haakt in op de al vaker gemelde orders van Apple voor de levering van lenssystemen voor 3D laserscanning. De algemene veronderstelling tot dusverre was dat Apple die in zijn nieuwe modellen wilde verwerken om deze te voorzien van functionaliteiten op het gebied van augmented reality. Daarbij worden beelden van de werkelijkheid aangevuld met door software gegenereerde graphics. Volgens Apple's ceo Tim Cook een veelbelovende aanpak. Maar volgens Hall is hier 1 en 1 geen 2. Hij denkt dat AR zo het al een een rol zal spelen op de iPhone 8 in elke geval niet de grote trouvaille zal zijn, want die rol is weggelegd voor een OLED-scherm dat de gehele voorzijde van de smartphone afdekt en derhalve geen ruimte overlaat voor de home button die tevens fungeert als leesvlak voor de 'Touch ID'-vingerscanfunctie.

Een bijkomstig voordeel van een gelaatsscan zou zijn dat deze geactiveerd kan worden door het simpelweg oppakken en kijken, zonder hapering wanneer bijvoorbeeld de vinger nat is of anderszins niet onmiddellijk een match geeft. 

Vingerafdruk via scherm kan wel

Hall's analyse klinkt aannemelijk en is dan ook daar veel nieuwssites overgenomen. Maar het blijft een speculatie. En bovendien een speculatie die niet verenigbaar is met andere minstens even plausibele voorspellingen. Bijvoorbeeld die van Samuel Gibbs die signaleert dat Apple via de overname van LuxVue, in 2014, patenten verwierf die het mogelijk maken om de vingerafdruk uit te lezen via het scherm zelf. Volgens het patent, dat nog onlangs werd herbevestigd, wordt de vingerafdruk uitgelezen via IR-gevoelige diodes onder het scherm.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.