Beheer

Privacy
webcam

Apple spreekt zich uit tégen webcam-covers

Afplakken van webcam kan MacBook beschadigen, waarschuwt Apple.

© Apple
13 juli 2020

Afplakken van webcam kan MacBook beschadigen, waarschuwt Apple.

Gebruikers die zich zorgen maken over hun privacy en over webcamhacks kunnen MacBooks beter níet voorzien van een webcam-cover. Dat afplakken kan namelijk de webcam of zelfs de dunne laptop zelf beschadigen, waarschuwt Apple in een supportdocument. Bovendien hebben Mac-gebruikers al privacybescherming, aldus de fabrikant.

"Als je je Mac-notebook sluit terwijl je een camera-cover hebt geïnstalleerd, kun je je scherm beschadigen omdat de ruimte tussen het scherm en toetsenbord is ontworpen met een zeer nauwe speling. Het afdekken van de ingebouwde camera kan ook storend werken voor de omgevingslichtsensor en kan de werking verhinderen van features zoals automatische helderheid en True Tone", stelt Apple in een supportdocument dat onder meer door The Verge is opgemerkt.

Dun, dunner, dunst

Deze ondersteuningsinformatie voor eindgebruikers is op 2 juli online gezet, weet MacRumors te melden. De Apple-nieuwssite trekt daarbij de link met meldingen van eindgebruikers die beschadigde schermen hebben, die op MacRumors maar ook op forumsite Reddit zijn opgedoken. De dunne 16 inch MacBook Pro met minimale schermrand is dermate strak ontworpen dat een 'webcam-schuifje' praktisch niet toepasbaar blijkt. Niet zonder problemen. De druk van een relatief dikke webcam-cover op de dunne omlijsting kan barsten in het scherm veroorzaken.

Apple raadt als alternatief voor een camera-cover aan het gebruik van het ingebouwde lampje dat aangeeft dat een MacBook-webcam actief is. Daarbij kunnen gebruikers in de instelling van macOS aangeven welke apps toestemming krijgen om de camera te gebruiken. "We ontwerpen Apple-producten om je privacy te beschermen en om je grip te geven op je informatie", aldus Apple in het waarschuwende supportdocument.

Apple-grip

Het inidicatorlampje bij de FaceTime HD-camera is een van de beschermende functies die de Mac-maker inbouwt. De camera is qua stroomtoevoer direct verbonden met het lampje, de één kan niet zonder de ander functioneren. Door de volledige grip op besturingssysteem tot en met hardware kan Apple beter claimen dat het volledige bescherming biedt. Als bijvoorbeeld een werkgever toch een camera-cover verplicht stelt, dan moeten gebruikers rekening houden met een maximale dikte van 0,1 millimeter.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
4
Reacties
Peter Mul 18 juli 2020 14:02

Koop een echte laptop, geen opgepimd stuk speelgoed. Als ik een bezoeker die een Apple telefoon of ander Apple product in mijn bijzijn gebruikt dan kijk ik altijd of hij zij werkelijk onberispelijk gekleed is, de auto spic en span is, niet gepimpt is alsmede of hij goed geparkeerd is, enz.

Zaken die niets met het doel van de bezoeker te maken hebben maar zoals ik vind dat een zakelijke vertegenwoordiger alleen de Telegraaf van de leestafel pakt en niet de Volkskrant of NRC, staande plast en een Windows laptop gebruikt, probeer ik bedrijven te mijden die hun buitendienst met de zeer kwetsbare Apple zooi naar klanten stuurt.

Eric-Jan H te D 14 juli 2020 11:41

Natuurlijk kun je altijd maatregelen nemen wanneer je het apparaat heb opengeklapt

Lowlander 13 juli 2020 12:45

Geeft niet een zo'n best beeld van de mechanische specs van een macbook. "Met een maximale dikte van 0,1 millimeter" kan je dan beter maar niet voor een open raam gaan zitten werken of uberhaupt het macbook openen. Ik kan mijn (dikke) laptopscherm makkelijk een centimeter (100x meer dan 0,1 mm) verbuigen zonder problemen, is trouwens ook al een paar keer gestuiterd zonder problemen.

Erwin1 13 juli 2020 12:04

handig als je ergens bent waar het gebruik van camera's niet is toegestaan, en die dus verplicht afgeplakt moet worden....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.