Innovatie & Strategie

Juridische zaken
App Store

Apple schuldig aan monopoliemisbruik in Rusland

Russische marktwaakhond: Apple misbruikt macht App Store.

© Apple
11 augustus 2020

Russische marktwaakhond: Apple misbruikt macht App Store.

Apple is in Rusland schuldig bevonden aan antitrustpraktijken die marktverstorend werken. Mededingingswaakhond FAS stelt dat de iPhone-maker zijn dominante positie in de markt voor smartphone-apps misbruikt. Het gaat om de markt voor iOS-apps waar Apple een aandeel van 100 procent heeft, verklaart de FAS na onderzoek. Aanleiding voor deze antitrustkwestie is een klacht van securityleverancier Kaspersky.

De Russische leverancier van securitysoftware heeft bij de FAS aangeklopt omdat zijn Safe Kids-app voor ouderlijk toezicht plots door Apple werd geweerd. Een nieuwe versie van die privacybeschermende app is door Apple afgewezen. Dit gebeurde eind 2018 toen de iPhone-maker zijn eigen functionaliteit voor 'kinderbescherming' in iOS had verbeterd.

Volgens Kaspersky heeft Apple concurrentie op zijn smartphoneplatform de pas afgesneden. Volgens de iOS-maker heeft het diverse apps verwijderd die een risico vormden voor de privacy en security van gebruikers.

App-beperkingen

In Kaspersky's thuismarkt Rusland heeft de mededingingsautoriteit nu bepaald dat Apple hiermee zijn boekje te buiten is gegaan. Er is sprake van misbruik van de dominante positie van de App Store voor iOS, wat in het oordeel van de FAS de enige 'legale manier' is om een iPhone-app te installeren. De door Apple doorgevoerde beperkingen in wat apps kunnen en mogen doen, hebben developers en hun apps beperkt in de mogelijkheden op iOS. Hierdoor is concurrentie gehinderd, stelt de FAS nu.

Het gaat niet alleen om de kwestie van apps voor zogeheten parental control, maar ook om een algemeen weigeringsrecht wat Apple zichzelf heeft toegekend. Ook als een app volledig aan de regels van de App Store-uitbater voldoet, kan het weigeren die op te nemen - of nog langer aan te bieden - in die online-winkel voor iPhones en iPads. Het Russische orgaan voor marktbewaking gaat Apple nog maatregelen opleggen om de geconstateerde overtredingen recht te zetten. Apple heeft al aangekondigd het FAS-oordeel aan te vechten, meldt persbureau Reuters.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.