Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple weer overhoop met App-ontwikkelaars

Apple heeft in het afgelopen jaar elf van de zeventien populairste apps die ouderlijk toezicht op smartphonegebruik moeten vergemakkelijken, verwijderd uit de App Store. Tot groot ongenoegen van twee makers van verwijderde apps, die een klacht hebben ingediend bij de Europese Commissie.
Apples App en iTunes Store
© Shutterstock
Shutterstock

Volgens The New York Times hebben de makers van Kidslox en Qustodio samen een klacht ingediend tegen Apple, dat de apps van beide makers het afgelopen jaar verwijderde. Beide apps geven ouders de mogelijkheid om te bepalen welke apps door hun kinderen mogen worden gebruikt, en hoe lang ze dit mogen. Ze waren niet de enige, volgens de Amerikaanse krant zijn in totaal elf van de populaire apps uit de App Store gehaald.

Schermtijd

Volgens de ontwikkelaars van de geblokkeerde apps kan de verwijdering van hun applicaties uit de App Store niet los worden gezien van de ontwikkeling en release van de functie Schermtijd door Apple zelf. Deze functie wordt sinds de release iOS 12 standaard geïnstalleerd en geeft ouders ook de mogelijkheid om het smartphonegebruik van hun kroost aan banden te leggen.

Apple verklaarde volgens MacRumors echter dat het niet ligt aan een gelijkenis met de Schermtijd-functie, maar dat het Apple te doen is om de hoeveelheid gebruikersdata die de apps ophalen. Volgens Apple heeft het alles te doen met de manier waarop de apps de Mobile Device Management (MDM) gebruikten, en zo alle activiteiten op de telefoon konden inzien.

Zorgen om privacy

Zo reageert Phil Schiller namens Apple dat het puur gaat om de onbeperkte toegang tot gebruikersdata die de apps hadden, wat in strijd is met de voorwaarden van de fabrikant: “De MDM-technologie is niet bedoeld om een ​​ontwikkelaar toegang te geven tot -en controle te hebben over- de gegevens en apparaten van consumenten, maar de apps die we uit de App Store hebben verwijderd, deden precies dat. Niemand, behalve uzelf, mag onbeperkte toegang hebben om het apparaat van uw kind te beheren, hun locatie kennen, hun app-gebruik volgen, hun e-mailaccounts beheren, websurfen, cameragebruik, netwerktoegang, en zelfs op afstand hun apparaten wissen. Verder heeft veiligheidsonderzoek aangetoond dat MDM-profielen kunnen worden gebruikt als een technologie voor hackeraanvallen door hen te helpen bij het installeren van apps voor kwaadwillende doeleinden op apparaten van gebruikers.“

Ook wijst Apple op het feit dat andere applicaties die ouderlijk toezicht mogelijk maken nog steeds beschikbaar zijn in de App Store, ook sinds de komst van de Schermtijd-functie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee