Beheer

IT beheer
macOS Big Sur

Apple lost upgrade-bug in macOS Big Sur op

Bug zorgde voor dataverlies bij upgrade naar nieuwe versie besturingssysteem. 

© Apple
16 februari 2021

Bug zorgde voor dataverlies bij upgrade naar nieuwe versie besturingssysteem. 

Apple heeft een fout in macOS Big Sur opgelost, die voor dataverlies kon zorgen bij een upgrade naar het nieuwe besturingssysteem. De fout is opgelost in een nieuwe build van macOS Big Sur 11.2.1. 

Het probleem zat in het installatiebestand van de update, dat niet automatisch controleert of er wel voldoende schijfruimte beschikbaar is. Blijkt een computer niet voldoende ruimte te hebben, dan voert het bestand de installatie toch uit. De computer loopt dan vast en data raakt beschadigd. Het probleem doet zich alleen voor als gebruikers voor het eerst upgraden naar Big Sur vanaf een oudere versie van het besturingssysteem. 

9to5Mac meldt nu dat Apple stilletjes een nieuwe build van macOS Big Sur 11.2.1 (20D75) heeft uitgebracht waarmee het probleem is opgelost. De nieuwe build controleert wel automatisch of er voldoende schijfruimte beschikbaar is voor de update. 

Geen oplossing voor getroffen gebruikers

Wie eerder al probeerde te upgraden naar macOS Big Sur en tegen het probleem aanliep, heeft echter niets aan de nieuwe build. De problemen worden daarmee namelijk niet opgelost en beschadigde data worden niet teruggehaald. 

Gebruikers die door de upgradecrash getroffen zijn en data zijn verloren, hebben een paar opties om mogelijk data terug te halen. Wie Filevault ingeschakeld heeft, kan bestanden mogelijk terughalen door ze via Target Disk Mode naar een andere Mac te verplaatsen. Een andere optie is om ruimte vrij te maken door bestanden via de Terminal in macOS Recovery te verwijderen. Op die manier kan het updateproces mogelijk alsnog succesvol worden afgerond. Dit werkt echter niet als Filevault ingeschakeld is.

Wie een backup heeft gemaakt voor het installeren van macOS Big Sur kan het beste een nieuwe installatie van het besturingssysteem doen en daarna de backup terugzetten. 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.