Innovatie & Strategie

Juridische zaken
dating-app

Apple informeert ACM niet, 3e dwangsom verbeurd

Nieuwe aanpak voor app-betalingen niet gecommuniceerd aan marktwaakhond ACM.

© Tinder
8 februari 2022

Nieuwe aanpak voor app-betalingen niet gecommuniceerd aan marktwaakhond ACM.

Apple moet nu in totaal 15 miljoen euro betalen voor het niet voldoen aan eisen die de Nederlandse toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft gesteld. Het gaat om het bieden van alternatieve betaalmethoden voor dating-apps in de Nederlandse App store van Apple. Het bedrijf stelt app-developers nu wel mogelijkheden in het vooruitzicht, waarbij het nog altijd een heffing van 27% rekent. Of het daarmee voldoet, kan formeel niet worden bepaald omdat Apple "niet tijdig en volledig de informatie aan ons heeft verstrekt".

Het informeren van de ACM hoort bij de last die Apple is opgelegd en waarvoor het wekelijks een dwangsom van 5 miljoen euro moet betalen. De eerste van deze 'boetes' is eind januari opgelegd en deze week is de derde 'gevallen'. Inmiddels heeft Apple wel nieuwe wijzigingen doorgevoerd en daarbij aan app-developers gemeld dat het daarmee een ACM-bevel gehoorzaamd. Het is echter nog de vraag of het Amerikaanse bedrijf echt doet wat het moet doen van de Nederlandse toezichthouder.

ACM: Apple voldoet níet

In eerste instantie antwoordt de ACM op vragen hierover van AG Connect dat het de door Apple aangekondigde wijzigingen moet toetsen aan de Last onder Dwangsom. "Daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen", liet de woordvoerder weten. In een tweede reactie stelt de toezichthouder echter dat Apple níet voldoet aan de eisen van de ACM. "De ACM heeft nog niet van Apple zelf informatie ontvangen over de wijzigingen die Apple zegt te hebben doorgevoerd om aan de last van de ACM te voldoen. Daartoe is Apple volgens de last wel verplicht."

"We kunnen op basis van de informatie op de website van Apple geen oordeel geven of Apple op de inhoudelijke punten voldoet aan de Last onder Dwangsom", meldt de woordvoerder. "Doordat Apple niet tijdig en volledig de informatie aan ons heeft verstrekt, voldoet Apple niet aan de eisen van de ACM. Daarmee is de 3e last ‘verbeurd’ en moet Apple nu in totaal 15 miljoen euro betalen."

Miljoenen versus miljarden

Eind december heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam de wekelijkse dwangsom opgelegd, die vanwege de feestdagen pas in januari van start is gegaan. Daarbij geldt een maximum van 50 miljoen euro. "De ACM is teleurgesteld over de houding en handelswijze van Apple. We hopen dat Apple zich gaat houden aan de eisen van de ACM. Die eisen zijn bovendien bevestigd door de rechter." Apple heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar 2022 een nieuw omzetrecord van 123,9 miljard dollar geboekt en daarbij een nettowinst van 34,6 miljard dollar gerealiseerd. Ook dat is een nieuw record.

1
Reacties
Ronald kunenborg 09 februari 2022 12:03

Tijd om dit soort dwangsommen te maximeren op een percentage van de wereldwijde omzet en niet meer op een vast bedrag. Anders reageert men toch wat minder scherp dan bij, bijvoorbeeld, de AVG-boetes.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.