Development

IT beheer
Mac

Apple fixt Mac-saboterende OS-upgrade

Sommige Mac-gebruikers konden na update hun computer niet meer opstarten.

MacBook Pro (met Touch Bar) © Apple
8 november 2021

Sommige Mac-gebruikers konden na update hun computer niet meer opstarten.

Apple zegt een bug te hebben opgelost waarbij een klein deel van de Mac-gebruikers hun computers niet meer konden opstarten na een update. De bugfix is toegevoegd aan de problematische update. Getroffen gebruikers kunnen de firmware van hun Mac herstellen.

De bug raakte "een heel klein deel" van de Mac-gebruikers, stelt Apple tegenover YouTuber Rene Ritchie. Het probleem zat in de Apple-eigen T2-beveiligingschip en leidde tot kopzorgen onder sommige Mac-gebruikers. Hun computer startte na een update niet meer op, wat bleek te liggen aan gecorrumpeerde firmware van de computer.

Problemen voor oudere Macs

Voor die groep getroffen gebruikers heeft Apple een uitleg gepubliceerd over hoe de firmware te herstellen is. Gebruikers kunnen dat doen via een usb-c- of Thunderbolt-kabel, Apple's Configurator 2-app of een andere Mac-computer. Mac-gebruikers die de bewuste update nog niet geïnstalleerd hebben, kunnen dat nu gerust doen omdat de bugfix verwerkt is in de update.

Hoewel Apple stelt dat het probleem daarom helemaal verholpen is, blijven er twijfels. Er zijn namelijk ook klachten te vinden van gebruikers van oudere Macs, die helemaal geen T2-chip hebben. Apple gaat niet in op hun klachten. Onduidelijk is of de klachten daadwerkelijk te wijten zijn aan de betreffende update. Nieuwsmedia als ArsTechnica hebben Apple om opheldering gevraagd, maar nog geen antwoord ontvangen. 

Apple T2-chip 

De T2-chip is een door Apple zelf ontwikkelde chip die in nieuwere Mac-computers zit. De chip beveiligt onder meer de Touch ID-gegevens op Macs die zijn uitgerust met een vingerafdrukscanner. Daarnaast regelt de T2 ook het veilig opstarten en de versleutelde opslag van data op de computer. Apple houdt een lijst bij van Macs met een T2-chip. Sommige oudere Macs, waaronder de modellen uit 2016, gebruiken een T1-chip.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.