Overslaan en naar de inhoud gaan

Oudere Macs starten niet meer na macOS-upgrade

Sommige oudere Macs die zijn bijgewerkt naar macOS Monterey kunnen na die installatie van Apple's nieuwe besturingssysteem niet meer opstarten. Dat melden diverse gebruikers op sociale media en op ondersteuningsfora van Apple zelf. De meest recente modellen van Apple's computers lijken niet getroffen door deze problemen.
macOS Monterey
© Apple
Apple

Gebruikers die Monterey (macOS 12) installeren, moeten hun apparaat opnieuw opstarten om de installatie af te ronden. Maar diverse gebruikers melden dat hun apparaat na het uitschakelen niet meer aan gaat, schrijft MacRumors. Een gebruiker op het forum van Apple omschrijft het als "een computer zonder stroom, maar hij heeft wel stroom".

De meldingen komen van gebruikers met allerlei verschillende Macs - van MacBook Pro's uit 2020 tot Mac Mini's en iMacs uit 2017. Dat zijn allemaal apparaten die officieel nog wel door Apple worden ondersteund en die dus in aanmerking komen voor de upgrade naar Monterey. Recentere Mac-computers met bijvoorbeeld ARM-chips van Apple zelf lijken geen problemen te ervaren met de upgrade naar het nieuwe besturingssysteem.

Firmware herstellen

Apple zegt in een ondersteuningsdocument dat het in "zeer uitzonderlijke gevallen, zoals bij een stroomstoring tijdens een een macOS-update of -upgrade" kan voorkomen dat een Mac niet meer reageert. In die gevallen moet de firmware hersteld worden. Daarvoor is echter wel een tweede Mac nodig die dan macOS 10.15.6 of een nieuwere versie draait. Een gebruiker op het forum van Apple zegt dat hij - bij gebrek aan een tweede Mac - naar de Apple Store is gegaan om de firmware te herstellen. Daarna waren de problemen bij hem opgelost.

Apple heeft nog niet gereageerd op de specifieke problemen die nu door gebruikers gemeld worden. Wel is het bedrijf volgens MacRumors nu bezig met het testen van de eerste grote update voor Monterey; wat dan macOS 12.1 wordt. Die update verschijnt waarschijnlijk pas over een paar weken. Of daarin dan een oplossing voor dit probleem zit of dat er een separate update voor dit probleem komt, is niet bekend.

Monterey heeft meer problemen

Vorige week werden ook al problemen rondom macOS Monterey gemeld. Het nieuwe besturingssysteem blijkt een bug te hebben waardoor niet alle usb-functionaliteiten naar behoren werken. Gebruikers melden onder meer dat hun usb-hub wel herkend wordt, maar dat de usb-a-poorten van de hub niets doen. Daardoor is randapparatuur niet te gebruiken. Andere gebruikers stellen dat de usb-poort wel stroom doorgeeft, maar geen data.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in