Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Apple

Apple en EU naar rechter voor belastingzaak van 13 miljard

Rechtszaak start 24 september, de uitspraak kan maanden op zich laten wachten.

16 september 2019

Rechtszaak start 24 september, de uitspraak kan maanden op zich laten wachten.

De Europese rechtbank in Luxemburg start deze week met de belastingzaak tussen Apple en de Europese Commissie. Laatstgenoemde oordeelde in 2016 dat Apple 13 miljard euro moet betalen omdat het via een constructie in Ierland jarenlang te weinig belasting heeft betaald. Apple hoopt dat de rechter dit oordeel nietig verklaart.

Een gerechtelijk besluit laat vermoedelijk nog maanden op zich wachten. Toch kan vanaf 24 september al voorzichtig duidelijk worden wat de Europese rechter vindt. Die oordeelt dan of de EU terecht belastinggeld heeft teruggevorderd van van Starbucks en Fiat Chrysler, schrijft Bloomberg. De twee Amerikaanse bedrijven gebruikten allerlei trucs om minder belasting te betalen over hun Europese omzet. Apple deed dat ook via een afspraak met de Ierse overheid. Als de EU gelijk krijgt, ziet het er slecht uit voor Apple. 

Hof van Justitie

Mocht de techreus bot vangen dan is de gerechtelijke procedure nog niet voorbij. Apple kan in hoger beroep gaan bij het Hof van Justitie, de hoogste Europese rechter. Tegen de tijd dat die uitspraak doet, zijn we een paar jaar verder. De 13 miljard euro plus rente, blijft vaststaan op een rekening tot er een definitief besluit is.

Ierland wil de 13 miljard niet

Als de Europese Commissie aan het langste eind trekt, gaat het geld naar de Ierse overheid. Opvallend genoeg wil die het geld niet omdat ze vindt dat ze er geen recht op heeft. De extreem lage belastingen (0.0005 procent over de Europese winst in 2014) zouden namelijk niet alleen voor Apple gelden, maar voor alle bedrijven die in Ierland actief zijn. Deze maatregel had als doel grote (tech)bedrijven naar Ierland trekken, om het land uit de financiële crisis te halen. 

Het is niet bekend of Ierland het geld kan weigeren en zo ja, wat ermee gebeurt. 

Vestager nog machtiger

De naheffing voor Apple is afkomstig van Margrethe Vestager, de Deense Eurocommissaris die de afgelopen jaren de portefeuille Mededinging had. Ze pakte niet alleen Apple aan, maar ook Amazon, Google, Nike en Starbucks. Haar termijn liep bijna af en tot (bijna) ieders verrassing zwaaide ze niet af, maar werd bekend dat ze de Europese antitrustscepter blijft zwaaien. Haar macht wordt zelfs uitgebreid, want Vestager is nu ook uitvoerend vicevoorzitter voor 'de coördinatie van de agenda voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk'. Techbedrijven zijn dus nog lang niet van haar af. 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.