Beheer

IT beheer
kinderen

Apple belooft iPhone-kinderbescherming

Apple reageert op kritiek dat de verslavende kwaliteiten van iPhone-gebruik schadelijk zijn voor kinderen.

© CC0 - Pixabay SchoolPRPro
9 januari 2018

Apple reageert op kritiek dat de verslavende kwaliteiten van iPhone-gebruik schadelijk zijn voor kinderen.

De smartphonemaker kondigt aan dat het nieuwe functies op stapel heeft staan waarmee ouders meer mogelijkheden krijgen om het iPhone-gebruik van hun kinderen te beheren. Het bedrijf reageert hiermee op kritiek van twee grote aandeelhouders die zich zorgen maken over de geestelijke gezondheid van kinderen. En de impact daarvan op Apple.

“Apple is altijd begaan geweest met kinderen, en we werken er hard aan om krachtige producten te creëren die kinderen inspireren, vermaken en onderwijzen terwijl we tegelijkertijd ouders helpen om hun [kinderen - red.] online te beschermen”, stelt Apple in een formele verklaring die persbureau Bloomberg aanhaalt.

Meer beheer

Het iPhone-besturingssysteem en de iTunes App Store hebben al geruime tijd voorzieningen waarmee kindergebruik van iPhones en iPads valt te controleren en te beperken. Deze beheermogelijkheden omvatten ook apps, films, websitebezoek, muziek en e-books. Apple gaat daar nu op voortbouwen.

“We hebben nieuwe features en verbeteringen gepland voor de toekomst, om functionaliteit toe te voegen en deze tools nog robuuster te maken”, aldus een Amerikaanse Apple-woordvoerster in de nu afgegeven persverklaring. Het is nog niet duidelijk wat en wanneer dit dan wordt.

Bezorgd om kinderen en koers

Het bedrijf van CEO Tim Cook reageert hiermee op een recente brief van twee grote aandeelhouders die daarin hun zorgen uiten over het gebruik van iPhones door kinderen. Dit kan namelijk slecht zijn voor de geestelijke gezondheid van kinderen, en dat kan op de langere termijn weer slecht zijn voor Apple, argumenteren de bezorgde aandeelhouders.

Jana Partners en het California State Teachers Retirement System roepen in hun brief Apple dan ook op ervoor te zorgen dat ouders de toegang van kinderen tot de iPhone kunnen beperken. Daarnaast vragen zij Apple onderzoek te doen naar de effecten van veelvuldig gebruik van de smartphone op de geestelijke gezondheid. De twee aandeelhouders bezitten samen voor circa 2 miljard dollar aandelen Apple.

Verslaving en winst

Niet alle investeerders delen deze zorgen over de verslavende werking van smartphonegebruik. Sommige Apple-aandeelhouders zien dat zelfs als een positieve factor, weet Business Insider te melden. “Wij investeren in dingen die verslavend zijn”, stelt de CEO van aandeelhouder Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management. “Verslavende dingen zijn erg winstgevend.” Dit wordt wel bewezen door de enorme beurswaarde van bedrijven als Apple, Google en dienst moederbedrijf Alphabet, en Facebook.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.