Development

Juridische zaken
App store

App-makers verenigen zich in strijd tegen oneerlijk beleid app stores

Onder meer Spotify en Epic Games aangesloten bij nieuwe coalitie.

© Shutterstock
24 september 2020

Onder meer Spotify en Epic Games aangesloten bij nieuwe coalitie.

Dertien app-makers hebben zich verenigd in een nieuwe coalitie waarmee ze hopen een eerlijker beleid af te dwingen voor app stores. Onder meer Basecamp, Deezer, Epic Games, Spotify en Protonmail hebben zich bij de zogeheten Coalition for App Fairness aangesloten. 

De Coalition for App Fairness (CAF) is een non-profit die zich hard wil maken voor wijzigingen in onder meer de wet- en regelgeving, om zo een eerlijkere markt te creëren voor app- en spelontwikkelaars. Tegelijkertijd moeten klanten op die manier het recht op keuze behouden, aldus de coalitie in een verklaring op zijn website. "App stores zorgen voor een handige plek om apps te ontwikkelen. Maar de poortwachterplatformen die deze app stores aansturen, moeten hun macht niet misbruiken."

De coalitie lijkt zijn pijlen met name op Apple te richten, dat zich volgens de coalitie al jaren schuldig maakt aan het opleggen van "belastende en willekeurige voorwaarden". Onder meer Basecamp, Spotify en Epic Games zijn in het verleden al in het nieuws geweest omdat ze zich over volgens hen oneerlijke voorwaarden beklaagden. Epic Games is op dit moment bijvoorbeeld verwikkeld in een rechtszaak met Apple, omdat het niet langer 30 procent van zijn omzet via iOS wil afstaan aan Apple. Met de nieuwe coalitie hopen dit soort partijen een stem te zijn voor alle app- en spelontwikkelaars. 

Tien eisen van ontwikkelaars

Om de zorgen van ontwikkelaars aan te pakken, de "app-economie te beschermen en te verzekeren dat de voordelen van digitale technologieën door iedereen gedeeld worden", heeft de CAF een tiental eisen gepubliceerd voor app stores. "Wij vinden dat de populairste platformen deze eisen moeten adopteren en ze moeten volgen bij het beheer van hun platformen en app stores."

De CAF vindt bijvoorbeeld dat ontwikkelaars niet gedwongen mogen worden om een app store of ondersteunende diensten van die app store - zoals een betalingssysteem - exclusief te gebruiken. Ook mogen ontwikkelaars volgens de coalitie niet van een platform verbannen worden zolang zij voldoen aan "eerlijke, objectieve en niet-discriminerende standaarden voor security, privacy, kwaliteit, content en digitale veiligheid". Bovendien moeten ze dezelfde toegang krijgen tot informatie en systemen als de eigenaar van de app store. 

De nieuwe coalitie vindt verder dat data van ontwikkelaars niet gebruikt mogen worden om te concurreren met de ontwikkelaar. Eigen apps en diensten van een eigenaar van een app store mogen daarnaast niet voorgetrokken worden op de rest. Ook wil de coalitie af van "oneerlijke, onredelijke of discriminerende vergoedingen of omzetaandelen" om toegang te krijgen tot een app store. Verder pleiten ze voor meer concurrerende app stores op platformen en dat eigenaren van app stores transparant zijn over hun regels en beleid. 

Mededingingsonderzoeken

De App Store van Apple is al enige tijd onderwerp van kritiek, onder meer vanwege zijn beleid dat 30 procent van de omzet via iOS aan Apple afgestaan moet worden. Daarnaast mogen ontwikkelaars geen eigen, concurrerende app stores openen op iOS. 

De Europese Commissie begon na klachten een mededingingsonderzoek naar betalingen in de App Store, om te zien of het Amerikaanse bedrijf zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. In de VS zou het ministerie van Justitie onderzoek doen naar hetzelfde onderwerp. 

Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 05 oktober 2020 15:06

Goede zaak.
Schandalige situatie nu.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.