Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Exact neemt Unit4 Bedrijfssoftware over

Kort nieuws van vandaag.

17 september 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 

Apple vraagt rechter om verbod op Unreal Engine

Unreal-logo, Epic Games

In de strijd tussen appstore-uitbaters Apple en Epic Games heeft eerstgenoemde nu de rechter verzocht om een verbod op de Unreal Engine van laatstgenoemde in te mogen stellen. Daarmee zou het iOS-platform in één klap vele developers van games en andere apps raken. Apple zegt een 'Trojaans paard' te vrezen.

Het conflict is begonnen doordat Epic Games de regels van de iOS App Store heeft geschonden door zijn populaire game Fortnite te voorzien van een ingebouwde betalingsmogelijkheid. Gamers kunnen daarmee in-game items aanschaffen. Apple verplicht app-makers om voor aankopen de mechanismen van zijn App Store te gebruiken, waarbij de iPhone-maker dan 30 procent van de omzet opstrijkt.

Epic claimt dat dit oneerlijk en concurrentiesmorend is. Apple werpt tegen dat de maker van games en game engine moedwillig aan sabotage doet om een confrontatie en PR-rel uit te lokken. Fortnite is uit de App Store gezet, wat betekent dat de game niet meer valt te downloaden voor nieuwe gebruikers maar ook dat nieuwe content-updates niet langer doorkomen voor bestaande gebruikers.

In documenten die Apple nu indient bij de rechtbank stelt het bedrijf dat Epic niet alleen brand heeft gesticht, maar er ook benzine op heeft gegoten en nu aan de rechtbank vraagt voor noodhulp om het inferno te blussen. "Terwijl Epic dit zelf in een handomdraai kan doen door zich simpelweg te houden aan de contractuele voorwaarden die al jaren winstgevend golden voor Epics relatie met Apple."

De eigenaar van de enige officieel toegestane appstore voor iPhones en iPads verzoekt de rechter om Epics Unreal Engine te mogen verbannen voor zijn mobiele platform. Dat zou diverse andere developers kunnen raken, die deze grafische engine gebruiken voor hun apps. Apple redeneert echter dat Epic niet te vertrouwen is en zijn game engine stiekem kan voorzien van verboden functionaliteit, wat dan ook security van iOS-gebruikers in gevaar kan brengen. "Epic is een saboteur, geen martelaar", aldus Apple.

 

 

Exact neemt Unit4 Bedrijfssoftware over

Herman de Jonge
Herman de Jonge © Unit4

Softwarebedrijf Exact neemt Unit4 Bedrijfssoftware over. Hoeveel de Delftse leverancier van administratiesoftware betaalt voor het bedrijfsonderdeel van Unit4, dat software aan accountancy en financiële software aan het mkb levert, is niet bekendgemaakt.

"De afgelopen twee jaren hebben we ons productportfolio serieus versterkt (...) en dit heeft geleid tot een versnelde groei in omzet en marktaandeel", zegt Herman de Jonge, bestuurder van Unit4 Bedrijfssoftware. "Ik ben ontzettend trots dat dit door Exact is onderkend en verheugd dat wij nu onderdeel worden van Exact." De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten en is voorgelegd aan de ondernemingsraad.

Exact is opgericht in 1984 en biedt bedrijfssoftware aan mkb-bedrijven. De organisatie telt meer dan 1500 medewerkers en meer dan 500.000 klanten. Bij Unit4 Bedrijfssoftware werken 268 medewerkers verspreid over kantoren in Utrecht, Sliedrecht, Barendrecht, Hengelo en het Belgische Brugge. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.