Management

Privacy
AP

AP: aantal meldingen door hacken, malware en phishing 30% gestegen

Totaal aantal datalekken daalt. 

8 juni 2021

Totaal aantal datalekken daalt. 

Het aantal datalekmeldingen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is in het afgelopen jaar met 11% gedaald, maar het aantal meldingen na cybersecurity-incidenten stijgt flink met 30%.

In totaal ontving de AP in het afgelopen jaar 23.976 datalekmeldingen, zo blijkt uit het jaarverslag van 2020. De daling komt volgens de AP vooral doordat incassobureaus minder datalekken melden. Na een aanpassing in de werkwijze komen er minder betalingsherinneringen bij verkeerde ontvangers terecht.

Het aantal meldingen door hacken, malware en phishing steeg het afgelopen jaar met 30 procent. Vooral grotere organisaties, die persoonsgegevens van veel mensen verwerken, lijken daar het doelwit van. De meeste datalekken zijn gemeld vanuit de zorgsector (30%), de financiële sector (22%) en de sector openbaar bestuur (22%). Dit zijn ook de sectoren waaruit de AP in voorgaande jaren het grootste aantal datalekmeldingen ontving.

Toekomst van de AP

In 2020 werd ook gekeken naar de toekomst van de AP, zo beschrijft de organisatie in het jaarverslag. “Onafhankelijk onderzoek toonde aan dat de AP flink moet groeien om de bescherming van persoonsgegevens te kunnen waarborgen. Ook het externe accountantskantoor vraagt aandacht voor de financiële positie en uit zelfs zorgen over de continuïteit van de AP in 2022.”

Datahandel was een belangrijk onderwerp voor de AP. In het jaarverslag worden onder meer het onderzoek naar TikTok genoemd, maar ook het gebruik van cookiewalls & tracking cookies. Een van de grootste onderzoeken was het onderzoek naar de verwerking van de nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.