Overslaan en naar de inhoud gaan

Android-gebruikers Nederland krijgen Bing als zoekmachine-optie

Microsoft heeft in maar liefst 13 EU-landen een positie verworven in het nieuwe zoekmachinekeuzescherm wat Google's mobiele OS Android vanaf morgen heeft. Dat keuzescherm voor consumenten toont maximaal 4 opties, waar Google altijd bij zit. In Nederland komen Bing, info.com en PrivacyWall ook in het rijtje. Ondertussen klaagt het privacygerichte DuckDuckGo dat Google met zijn veiling hiervoor commerciële, ads-gerichte partijen voortrekt.
Microsoft search
© Microsoft
Microsoft

De positie van Bing op Android voor Nederlandse gebruikers, plus in twaalf andere EU-landen, is de uitkomst van de veiling die Google in september heeft gehouden. De winnaars van deze biedingsstrijd hebben daarmee een positie gekocht in het door de EU verplichte keuzescherm voor zoekmachines in Android. Deze positie is willekeurig, meldt Google, dus de hoogste bieder staat niet gegarandeerd bovenaan de keuzelijst die consumenten voorgeschoteld krijgen. Bovendien heeft de nu verworven aanwezigheid in het keuzescherm een beperkte houdbaarheid: van 1 oktober tot 31 december dit jaar.

Privacy en veilingmodel

Naast Microsofts zoekmachine Bing, die buiten de VS minder goede zoekresultaten geeft, treden diverse andere search providers aan. Dit zijn: de adtech-gelieerde metazoekmachine info.com, het door Stanford University-ingenieurs opgezette PrivacyWall, het Duitse GMX, het Russische Yandex, het Tsjechische Seznam.cz, het Franse privacygerichte Qwant, de Duitse 'groene' metazoekmachine Ecosia, en het privacygerichte Amerikaanse DuckDuckGo. Laatstgenoemde heeft in slechts vier EU-landen een positie verworven in de Android-keuzelijst en uit daarover zijn beklag. De veilingopzet die Google heeft genomen om concurrerende zoekmachines een plek te geven in Android zou partijen bevoordelen die veel geld op tafel kunnen leggen, en dus aan winstmaximalisatie doen door middel van gerichte ads en mining van gebruikersdata daarvoor.

"Het veilingmodel is fundamenteel verkeerd en moet vervangen worden", aldus DuckDuckGo. Enkele privacygerichte zoekmachines hebben weliswaar ook wat posities gewonnen, maar dat betreft voor elk nog minder landen dan DuckDuckGo én betreft veelal kleine landen. Zo is het Franse Qwant niet in de lijst gekomen voor thuisland Frankrijk, maar wel voor het deels Franstalige Luxemburg. PrivacyWall is een opvallende uitzondering; die privacybelovende zoekmachine heeft in maar liefst 22 EU-landen een plekje gewonnen in het keuzescherm voor Android.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in