Innovatie & Strategie

Personal Tech
Bing

Android-gebruikers Nederland krijgen Bing als zoekmachine-optie

Keuzescherm voor zoekmachines in Google's Android begint morgen, met ook Microsofts Bing erbij.

© Microsoft
30 september 2020

Keuzescherm voor zoekmachines in Google's Android begint morgen, met ook Microsofts Bing erbij.

Microsoft heeft in maar liefst 13 EU-landen een positie verworven in het nieuwe zoekmachinekeuzescherm wat Google's mobiele OS Android vanaf morgen heeft. Dat keuzescherm voor consumenten toont maximaal 4 opties, waar Google altijd bij zit. In Nederland komen Bing, info.com en PrivacyWall ook in het rijtje. Ondertussen klaagt het privacygerichte DuckDuckGo dat Google met zijn veiling hiervoor commerciële, ads-gerichte partijen voortrekt.

De positie van Bing op Android voor Nederlandse gebruikers, plus in twaalf andere EU-landen, is de uitkomst van de veiling die Google in september heeft gehouden. De winnaars van deze biedingsstrijd hebben daarmee een positie gekocht in het door de EU verplichte keuzescherm voor zoekmachines in Android. Deze positie is willekeurig, meldt Google, dus de hoogste bieder staat niet gegarandeerd bovenaan de keuzelijst die consumenten voorgeschoteld krijgen. Bovendien heeft de nu verworven aanwezigheid in het keuzescherm een beperkte houdbaarheid: van 1 oktober tot 31 december dit jaar.

Privacy en veilingmodel

Naast Microsofts zoekmachine Bing, die buiten de VS minder goede zoekresultaten geeft, treden diverse andere search providers aan. Dit zijn: de adtech-gelieerde metazoekmachine info.com, het door Stanford University-ingenieurs opgezette PrivacyWall, het Duitse GMX, het Russische Yandex, het Tsjechische Seznam.cz, het Franse privacygerichte Qwant, de Duitse 'groene' metazoekmachine Ecosia, en het privacygerichte Amerikaanse DuckDuckGo. Laatstgenoemde heeft in slechts vier EU-landen een positie verworven in de Android-keuzelijst en uit daarover zijn beklag. De veilingopzet die Google heeft genomen om concurrerende zoekmachines een plek te geven in Android zou partijen bevoordelen die veel geld op tafel kunnen leggen, en dus aan winstmaximalisatie doen door middel van gerichte ads en mining van gebruikersdata daarvoor.

"Het veilingmodel is fundamenteel verkeerd en moet vervangen worden", aldus DuckDuckGo. Enkele privacygerichte zoekmachines hebben weliswaar ook wat posities gewonnen, maar dat betreft voor elk nog minder landen dan DuckDuckGo én betreft veelal kleine landen. Zo is het Franse Qwant niet in de lijst gekomen voor thuisland Frankrijk, maar wel voor het deels Franstalige Luxemburg. PrivacyWall is een opvallende uitzondering; die privacybelovende zoekmachine heeft in maar liefst 22 EU-landen een plekje gewonnen in het keuzescherm voor Android.

3
Reacties
Bop 05 oktober 2020 15:41

"Ramp voor de reislustige Europeaan"?
Volgens mij stelt iemand dat één keer in op zijn telefoon.

Bop 05 oktober 2020 15:39

"Ads-gericht", een soort advertentiegericht, zeg maar.

Eric-Jan Hoogendijk 02 oktober 2020 07:29

Naast dat dit raakt aan misbruik van marktmacht door Google is het natuurlijk een ramp voor de reislustige Europeaan; overal weer andere zoekmachines. Bah.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.