Development

Apps
Androids

Android gaat komende zomer over op 64-bit apps

Google stelt vanaf augustus dit jaar 64-bit versies van Android-apps verplicht. De klok tikt voor 32-bit apps.

© Google
17 januari 2019

Google stelt vanaf augustus dit jaar 64-bit versies van Android-apps verplicht. De klok tikt voor 32-bit apps.

Terwijl Android-concurrent iOS al in 2017 is afgestapt van 32-bit apps neemt Google wat langer de tijd voor de overgang naar 64-bit apps op zijn mobiele platform. De Android-maker gaat developers vanaf augustus verplichten om een 64-bit versie van hun apps in te dienen in de Play Store. De app-winkel voor Android behoudt voorlopig nog wel 32-bit apps, die vanaf 2021 in de ban zijn.

Google heeft de overgang naar 64-bit Android-apps eind 2017 al aangekondigd. Dit was na Apple's overstap voor diens smartphone- en tabletplatform iOS. Versie 10 van het iPhone- en iPad-besturingssysteem gaf gebruikers eind 2016 al een waarschuwing bij het starten van 32-bit apps. Met ingang van iOS 11 (uitgebracht in september 2017) zijn die oudere apps in de ban gegaan. In april vorig jaar heeft Apple hetzelfde gedaan voor 32-bit applicaties op zijn computerbesturingssysteem macOS.

De deadlines

De verplichting voor 64-bit Android-apps wordt nu, iets meer dan een jaar na de initiële aankondiging, van details voorzien. Zoals dus de invoering vanaf 1 augustus dit jaar én de exit voor 32-bit apps per 1 augustus 2021. De eerste deadline heeft betrekking op alle nieuwe apps én op updates voor apps die native code gebruiken. Developers moeten naast hun 32-bit apps ook 64-bit versies daarvan indienen in de Play Store. Deze worden dan automatisch aangereikt aan Android-devices met 64-bit processors.

De tweede deadline luidt het einde in voor 32-bit apps. Tenminste, zoals in de Play Store aangeboden aan apparaten met 64-bit processors, wat tegen die tijd het gros van de markt zou moeten zijn. Developers die over tweeënhalf jaar geen 64-bit uitvoering hebben gemaakt en in de Play Store geplaatst, verdwijnen dan effectief uit de appwinkel van Google.

Het bedrijf maakt nog een opvallende uitzondering voor sommige apps. Games die zijn gemaakt met een oudere versie (tot en met 5.6) van de Unity-engine mogen ná 1 augustus dit jaar nog wel zonder 64-bit versie in de Play Store staan. Updates voor 32-bit only games, gebruikmakend van Unity 5.6 of ouder worden geaccepteerd tot augustus 2021.

Uitzondering twee, en drie

Naast de uitzondering voor games maakt Google nog een onderscheid in de verplichte overgang naar 64-bit. De vereisten en deadlines gelden niet voor APK's of app-bundels die specifiek bedoeld zijn voor smartwatchbesturingssysteem Wear OS en mediaspelerplatform Android TV. Dat zijn namelijk 'form factors' die op dit moment nog geen 64-bit code ondersteunen, legt Google uit in zijn blogpost over de migratie naar 64-bit apps.

Ook is er een uitzondering voor APK's en app-bundels die niet gedistribueerd worden naar apparaten met Android-versie 9 (Pie) of nieuwere releases. In de blogpost geeft Google nog uitleg aan developers hoe zij zich kunnen voorbereiden op de aankomende vereiste voor 64-bit apps. "We verwachten dat de overgang naar 64-bit voor de meeste developers rechttoe-rechtaan zal zijn. Veel apps zijn geheel geschreven in non-native code (namelijk de Java-programmeertaal of Kotlin) en hebben geen codewijzigingen nodig", stelt Google.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.