Development

Personal Tech
Samsung Galaxy S23 & S23 Plus

Android dubbel zo groot als Windows 11, door Samsung-bloatware

Galaxy S23 heeft 60GB nodig voor Android met van alles erop en eraan.

© Samsung
7 februari 2023

Galaxy S23 heeft 60GB nodig voor Android met van alles erop en eraan.

De lichte oorsprong van smartphone-OS Android ligt ver in het verleden. Het mobiele besturingssysteem van Google heeft op Samsungs nieuwste topmodel maar liefst 60GB aan opslagruimte nodig. Wat niet zozeer te wijten is aan de oorspronkelijke OS-maker, maar aan de toestelmaker.

De Galaxy S23-smartphone is officieel uit en komt geleidelijk aan in handen van consumenten. Dit nieuwe high-end toestel in de Galaxy-lijn van Samsung heeft meerdere opvallende eigenschappen, waaronder relatief weinig vrije opslagruimte. De systeempartitie neemt namelijk bij ingebruikname al gelijk zo'n 60 gigabyte (GB) in beslag, meldt Ars Technica.

Vier keer groter dan op Google's Pixel

Samsung biedt zijn nieuwste Android-toptoestel aan in verschillende uitvoeringen, waarbij het gaat om maten zoals de fysiek grotere S23 Plus (en de S23 Ultra) maar ook om interne opslagruimte. De reguliere Galaxy S23 en de Plus-variant beginnen daarbij met 128 GB. (De S23 Ultra is verkrijgbaar met minimaal 256GB.) De door Samsung ingestelde systeempartitie voor Android - plus apps van de toestelmaker - pakt dus bijna de helft van die ruimte.

Niet alleen is de Android-installatie op de S23 daarmee flink groot, het loopt ook uit de pas met andere Android-toestellen. Ars Technica merkt op dat de Pixel 7 Pro van Google slechts 15GB claimt voor de systeempartitie. De 60GB van Samsung is vier keer zo groot, en twee keer zo groot als een verse installatie van Windows 11. Op een S23 Ultra kan zo'n 70GB worden geclaimd door de Android-systeempartitie. Het aftrekken van gebruikers-apps vermindert dit iets: naar een nog altijd omvangrijke 57GB.

Eigen ecosysteem plus commercie

Deze forse omvang van Android op de S23 is te wijten aan diverse apps die Samsung vooraf geïnstalleerd meelevert op zijn toestellen. De Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant heeft al jaren eigen apps als directe tegenhangers voor apps die Google standaard in Android stopt, zoals voor foto's en online-opslag daarvan. Zo hoopt Samsung gebruikers in een eigen ecosysteem van apps en services te kunnen vangen en daar houden.

Daarnaast verkoopt Samsung -net als sommige toestel leverende telecomaanbieders - ook ruimte aan derde partijen, die hun apps meegeleverd willen hebben op smartphones van de grote Android-toestelproducent. Bedrijven als Microsoft (Office, LinkedIn), Meta (Facebook, WhatsApp, Instagram), Netflix, Spotify en anderen hebben daar al voor betaald.

Deze praktijk doet denken aan wat applicatiemakers en securityleveranciers al jaren doen op Windows-pc's van producenten als Dell, HP en Lenovo. Belangrijk verschil tussen Windows en Android is dat dergelijke voorgeïnstalleerde toepassingen lang niet altijd te verwijderen zijn. Gebruikers kunnen dus niet zelf de ingenomen ruimte terugwinnen.

Geeneens A/B OS-opstelling

Bovendien, zo meldt Ars Technica, is er bij Samsung geen sprake van de snelle OS-updatemogelijkheid waarbij er effectief twee Android-installaties aanwezig zijn. De ene (A) is dan in gebruik terwijl updates dan worden toegepast op de andere (B). Vervolgens volstaat een snelle reboot waarbij dan wordt gewisseld naar B, waarna A nog op de achtergrond bijgewerkt kan worden.

Deze A/B-opstelling is ingevoerd met Android 7, dat in 2016 is uitgekomen. Gebruik daarvan hoeft overigens niet per se twee keer de systeempartitie te kosten. Android heeft namelijk later de mogelijkheid gekregen voor virtual A/B, waarbij sinds Android 12 ook gecomprimeerde snapshots mogelijk zijn.

Lees meer over
3
Reacties
Donthuis 11 februari 2023 13:23

Sinds de optie van micro SD geheugen uitbreiding is verdwenen is er voor particuliere gebruikers ook geen uitweg meer. Met bv de S9 en een exrra 1Gb micro SD kaartje viel prima te leven. Via een omweg jaagt Samsung nu net als Apple je op kosten als je veel dure interne opslag voor foto's en video's wenst. Bij RAM geheugen speelt iets soortgelijks: mijn S22 heeft 12Gb, die nu alleen nog maar in de hogere S23 modellen zit. :-(

Ww 10 februari 2023 06:58

Tja, Samsung.
Android werkt prima, alleen al vanaf de S2 maakt Samsung er een zooitje van.
Zelf na de S2 van Samsung afgestapt om nooit meer terug te keren.
Das toch het voordeel van Android, je hebt vrij keuze en zit niet aan 1 fabrikant vast.
Daarnaast zijn de fabrikanten met de minste bloatware het snelst bij met de updates.
Samsung is dramatisch op dat gebied, altijd al geweest.
Dat is echt fabrikant specifiek en heeft niets met Android zelf te maken.
In ieder geval zijn veel Android fabrikanten voorop lopend in de markt wat technische specificaties betreft en loopt Apple er een eind achteraan, daarom is Apple veel te duur, met ouderwets design ook nog.

marn20 09 februari 2023 08:54

Zo erg is Apple nou ook weer niet met opslag. Ja oké het is duur. Maar ik heb net even gekeken op zowel m’n telefoon als laptop (Intel Mac). Bij beide neemt het besturingssysteem zo’n 20GB in beslag. Voor de telefoon is dat te doen. Voor een computer vind ik dat reuze meevallen

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.