Innovatie & Strategie

Security
Android 12

'Android 12 krijgt 3,5 jaar securitysupport'

En Android 12 lijkt twee jaar geleverd te mogen worden op nieuwe smartphones.

© Google
15 september 2021

En Android 12 lijkt twee jaar geleverd te mogen worden op nieuwe smartphones.

Google loopt iets uit op zijn jaarlijkse releaseritme voor nieuwe versies van Android. De aankomende twaalfde versie van het smartphonebesturingssysteem komt volgens uitgelekte informatie begin komende maand uit. De naar buiten gekomen informatie voor hardwarepartners vermeldt ook deadlines voor Android.

Volgens de uitgelekte gegevens is 4 oktober de dag dat de definitieve release van Android 12 uitkomt. Google heeft in mei dit jaar de eerste publieke bèta uitgebracht van de flink herziene nieuwe versie. Begin september is de vijfde bèta verschenen, die volgens planning de laatste is. Daarmee gaat Android-maker Google iets voorbij het reguliere releasemoment van begin september, wat voor de voorgaande versies telkens is gerealiseerd.

'Levensduur'

De interne informatie waar technieuwssite XDA Developers de hand op heeft gelegd, vermeldt naast de releasedatum ook de geplande 'levensduur' van Android 12. Het nieuwe besturingssysteem mag van Google zo'n twee jaar lang worden geleverd op nieuwe toestellen. Na die tijd geeft het bedrijf niet langer permissie om het besturingssysteem compleet met zijn mobiele diensten te leveren.

Terwijl de kern van Android open source is, waardoor elke partij ermee aan de slag kan, geldt dat niet voor apps, services en API's die er bovenop draaien. Deze zogeheten Google Mobile Services (GMS) omvatten onder meer Google's marktdominante zoekmachine, zijn webbrowser Chrome, de app voor Google's videosite YouTube en online-appwinkel Play Store.

Securitypatches

Google stopt met het verstrekken van licenties voor levering hiervan op Android 12 met ingang van 31 december 2031. Dit blijkt uit de uitgelekte informatie voor Android-toestelmakers. Verder staat daarin vermeld dat de aankomende nieuwe Android-versie ongeveer drieënhalf jaar ondersteuning krijgt wat security-updates betreft. De deadline daarvoor ligt op 31 maart 2025. Dit betreft dan ook het backporten van beveiligingspatches vanaf nieuwere Android-versies, die dus na 12 nog komen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.