Loopbaan

Carriere
Droombaan in de IT

Amsterdams IT-wervingsinitiatief TechConnect van start

TechConnect moet 50.000 mensen uit ondervertegenwoordigde groepen naar techbanen leiden.

3 juni 2019

TechConnect moet 50.000 mensen uit ondervertegenwoordigde groepen naar techbanen leiden.

Drie grote Amsterdamse bedrijven slaan samen met de Amsterdam Economic Board en het opleidingsfonds CA-ICT de handen ineen om mensen uit ondervertegenwoordigde groepen te enthousiasmeren voor een baan in de Amsterdamse techsector. Het actieprogramma TechConnect, dat vanaf vandaag start, moet de diversiteit en kansengelijkheid op de Amsterdamse tech-arbeidsmarkt vergroten. 

In samenwerking met de bedrijven Booking.com, TomTom, Rabobank en opleidingsfonds CA-ICT heeft TechConnect een lijst van tien maatregelen en initiatieven opgesteld waarmee het vanaf vandaag aan de slag wil gaan om de Amsterdamse techsector zo divers mogelijk te maken. Met de alsmaar groeiende afhankelijkheid van IT in de samenleving en de daardoor aantrekkende IT-arbeidsmarkt, is er volgens het initiatief behoefte aan stimulering van het diversiteitsbeleid. Zo worden mensen uit deze ondervertegenwoordigde groepen tot programmeur, data-analist, growth hacker, UX ontwerper of techbeheerder opgeleid.

Diversiteit

In totaal doen tientallen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties uit de Metropoolregio Amsterdam mee aan het vergroten van deze diversiteit in de techsector en het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt van techbanen, verspreid over de gehele Amsterdamse Metropoolregio.
“De afgelopen maanden hebben we op basis van tientallen experimenten de belemmeringen en kritische factoren geïdentificeerd die kansengelijkheid, diversiteit en inclusiviteit op de tech-arbeidsmarkt in de weg staan. Op basis daarvan is het actieprogramma vormgegeven en zijn de eerste initiatieven in gang gezet. We willen van kwetsbare wijken, naar techwijken”, aldus Viktor Bos en Ruben Nieuwenhuis, die samen de programmadirectie van TechConnect vormen.

Tien initiatieven

In totaal zijn tien initiatieven vormgegeven die deze diversiteit in de Amsterdamse techsector moeten creëren en waarborgen. Een deel van de initiatieven is al in de lucht, andere maatregelen hebben een langere aanlooptijd en volgen op korte termijn. Zo start TechConnect later deze maand met de codeerschool TechGrounds, een franchise van het Belgische initiatief MolenGeek, met vestigingen in Amsterdam Nieuw-West en de Zaanse wijk Poelenburg.

Andere initiatieven en maatregelen zijn juist al van start gegaan. Zo is er sinds begin dit jaar een start gemaakt met de gids TekkieWorden.nl. Deze gids geeft voor ieder opleidingsniveau (MBO, HBO en WO) een overzicht van opleidingen en baanprofielen in tech. Ook is er sinds begin dit jaar TeachForAmsterdam geïntroduceerd als onderdeel van de initiatieven van TechConnect. Het is een samenwerking van bedrijfsleven, voortgezet onderwijs en lerarenopleiding UvA/VU, om binnen vier jaar 300 (hybride) informatica-docenten op te leiden.

3
Reacties
Peter7 12 juni 2019 13:35

Nee, @Ronald, het is een poging om in andere vijvers te vissen, aangezien de grote blanke IT-mannenvijver is leeggevist. In plaats van alleen maar te klagen over hoe leeg hij is en dat de laatste visjes zo duur zijn.

Ronald Tuininga 12 juni 2019 11:43

Wat een onzin, en wederom een voorbeeld van niet de beste op de plek zetten, maar diversiteit op de eerste plaats hebben. En ik maar denken dat jullie echte IT'ers zoeken, en niet eerst opleidingen wilt geven aan klassen waarvan nog geen 3% zal slagen, en ook een baan krijgen.

Peter Mul 03 juni 2019 13:47

Je kan een paard wel naar de drinkwaterbak leiden maar je kan het paard niet dwingen om werkelijk te drinken.

Dit soort vrijblijvende initiatieven sterft doorgaans redelijk snel en daarom krijg je ook geen echte door de wol geverfde bestuursleden bij zulk een multidiciplinair initiatief, immers de kans op imagoschade is enorm.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.