Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam: ‘Geen datacenters in stad is niet het uitgangspunt’

Dat de gemeente Amsterdam nu een tijdelijke bouwstop heeft voor datacenters betekent zeker niet dat er geen datacenters meer in de stad worden gebouwd. De bouwstop geldt voor een half jaar. Daarna is er een kader voor een nieuw vestigingsbeleid neergezet, waarna er weer nieuwe datacenters kunnen worden gebouwd. Een van die kaders is dan bijvoorbeeld hoe datacenters omgaan met energie en kunnen bijdragen aan de duurzame opgave van de stad.
AMS3 en AMS4 van Equinix
© Equinix
Equinix

De gemeente liet vorige week vrijdag weten tijdelijk een bouwstop voor datacenters te hanteren. Nieuwe aanvragen worden een half jaar lang niet behandeld. Ook de gemeente Haarlemmermeer nam dat besluit. Volgens de gemeenten hebben zij nu nauwelijks instrumenten tot hun beschikking om te sturen waar datacenters moeten komen of aan welke eisen ze moeten voldoen. Deze beslissing deed veel stof opwaaien. Niet alleen Nederlandse media meldden het besluit, ook in internationale media, zoals Bloomberg of Computerweekly, kreeg het nieuws aandacht.

De Dutch Data Center Association (DDA) schrijft in een persbericht dat het van diverse buitenlandse investeerders na de aankondiging heeft gehoord dat zij bezorgd zijn over het onzekere klimaat in de regio. Directeur Stijn Grove denkt dat deze zorgen zich op den duur vertalen naar een verslechterd vestigingsklimaat. “Dat maakt dat we, als vertegenwoordiger van de digitale sector, nu alarm slaan”, zegt de directeur. De DDA is bang dat Nederland zijn koploperpositie kwijt raakt en de beslissing staat haaks op de ambities van het huidige kabinet om de digitale koploper van  Europa te worden.

Op scherp gezet

De gemeente Amsterdam maakt zich daar geen zorgen over. “Het is goed dat we door ons besluit iedereen op scherp hebben gezet,” aldus een woordvoerder in een gesprek met AG Connect. De gemeenten hebben de DDA  uitgenodigd om mee te denken  over een nieuw vestigingsbeleid.

Grove is bang dat internationale bedrijven het besluit van Amsterdam en Haarlemmermeer projecteren op heel Nederland en dat de maatregel ook voor datacenters buiten de regio Amsterdam gevolgen heeft. Grove: “Buitenlandse partijen maken geen onderscheid tussen de gemeente Amsterdam en de bredere omgeving van Amsterdam als datacenter hub. Het is in het belang van Amsterdam en Nederland om dit heel duidelijk naar buiten te communiceren om te garanderen dat we onze positie als Europees koploper kunnen behouden.” 

Nationale Datacenter Strategie

De DDA vindt het besluit van de gemeenten vooral opvallend omdat er achter de schermen al langer wordt nagedacht om de druk in de regio Amsterdam te verlagen. Dat kan door uit te wijken naar andere potentiële internetknooppunten, maar zo’n beweging moet op geleidelijke, gecoördineerde wijze plaatsvinden, zegt de branchevereniging. Grove:  “Een nieuw cluster bouw je niet zomaar op, zo’n proces kost tijd. Ook moet dit internationaal eerst goed landen. De deur plots dichtgooien is geen optie, we moeten juist constructief kijken naar oplossingen.”

Zo werkt de DDA al geruime tijd aan de Nationale Datacenter Strategie. Dat doet het samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze strategie omvat een langere tijdslijn richting de gebieden rondom Amsterdam (dichtbij, binnen 30 km), welke duidelijk wordt gecommuniceerd in een concrete routekaart. DDA noemt de route die Amsterdam en de Haarlemmermeer belopen niet constructief en gaat eerder tegen de ingezette richting in.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in