Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam controleert of datacenters ook energie besparen

Amsterdam gaat datacenters controleren op energiebesparing. Volgens de gemeente is een deel van de datacenters sinds 2019 wettelijk verplicht energie te besparen door servers in de spaarstand te zetten als ze niet worden gebruikt, maar dit wordt nog niet overal toegepast.
AMS3 en AMS4 van Equinix
© Equinix
Equinix

De zogeheten Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die erop toeziet dat bedrijven voldoen aan de wet- en regelgeving, neemt de handhaving op zich op verzoek van de Amsterdamse verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck. Volgens haar is afgelopen jaar geprobeerd met de sector tot een akkoord te komen om gefaseerd over te gaan op deze verplichting. "Helaas is het niet gelukt", aldus de wethouder. "Ik heb daarom de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied verzocht te gaan handhaven op onnodige energieverspilling door datacenters." Van Doorninck wil hierbij samenwerken met de overige gemeenten en provincies, "zodat er sprake is van een gelijk speelveld in Nederland".

Spaarstand verplicht

In 2023 moeten alle datacenters in ons land de servers in de spaarstand zetten als ze niet worden gebruikt. Dit moet leiden tot een energiebesparing van 10 tot 15%. Voor gebruikers zou dit leiden tot een vertraging van een miljoenste seconde, aldus de gemeente.

Eerder werd een zelfde soort overgangsakkoord gesloten bij het toepassen van niet mechanische, zogenoemde vrije koeling door datacenters. Volgens de gemeente kwam het dit keer niet zo ver, omdat de branchevereniging niet verder wilde gaan dan een inspanningsverplichting. Dat vindt Amsterdam echter onvoldoende.

Dwangsom dreigt

De handhaving zal gelden voor de datacenters waar de verplichting nu al geldt. Dat zijn er volgens een woordvoerder rond de 25. Wie hier niet aan voldoet, kan een dwangsom verwachten. De andere centers worden aangemoedigd om volgend jaar te voldoen aan de wet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in