Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse leger ziet met AI aanvallen dagen eerder aankomen

Het Pentagon heeft in een persconferentie laten zien hoe het Amerikaanse leger met de inzet van data-analyse op basis van kunstmatige intelligentie verwacht eventuele aanvallers in het vervolg te slim af te zijn.
Glen Vanherck
© CC BY 2.0 - Flickr.com - DoD
CC BY 2.0 - Flickr.com - DoD

Het combineren van allerlei informatie - zoals het vertrek van een onderzeeër uit een haven, het aantal auto's geparkeerd bij commandocentra van de vijand of activiteiten op een luchthaven - blijkt heel nuttig te zijn bij het voorspellen van een op handen zijnde aanval. Dat is in ieder geval de aanname die Glen Vanherk, commandant van de US Northern Command (NORTHCOM) hard wilde maken in een recente demonstratie, waarover ZDNet bericht.

Dergelijke realtime-informatie is al langer beschikbaar. Het kostte alleen heel veel tijd - uren tot dagen - om gespecialiseerde analisten daar waardevolle patronen in te laten ontdekken. Met de inzet van kunstmatige intelligentie gaat dat nu veel sneller. "Dat biedt de besluitvormers opties in plaats van reactief te moeten handelen en mogelijk tot een escalatie-optie te worden gedwongen", zei Vanherk.

Patronen herkennen

Hij liet in de demonstratie zien hoe de nieuwe werkwijze wordt toegepast in een simulatie van een bezetting van een strategisch belangrijke plek zoals het Panamakanaal. Er werd gebruik gemaakt van zowel civiele als militaire sensorinformatie vanuit de hele wereld. De algoritmen werden ingezet om patronen te herkennen in activiteiten. Die kunnen leiden tot een waarschuwing voor voorbereidingen op een actie van de tegenstander. Zo'n vroege waarschuwing biedt dan meer mogelijkheden om tegenacties voor te bereiden in een poging een conflict af te wenden.

Critici zijn niet blij met de weg die door de Amerikanen is ingeslagen. De sterk toegenomen focus op de inzet van kunstmatige intelligentie bij de besluitvorming kan leiden tot systemen die zelfstandig beslissingen nemen over leven en dood. Die laatste optie weersprak Vanherck overigens met klem toen hem daar vragen over werden gesteld. "Mensen nemen alle beslissingen waar ik hier over spreek. We hebben geen machines die besluiten nemen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in