Innovatie & Strategie

Governance
Zuckerberg

Amerikaans parlement haalt uit naar Facebook

Baas Facebook: niet waar dat bij ons winst boven veiligheid gaat.

Mark Zuckerberg © CC BY - SA 2.0 - Flickr.com Anthony Quintano
6 oktober 2021

Baas Facebook: niet waar dat bij ons winst boven veiligheid gaat.

In het Amerikaanse parlement is fors uitgehaald naar Facebook. Kritiek is er vooral op de gevolgen van langdurig gebruik, vooral bij jongeren.

De schade die Facebook vandaag de dag toebrengt "zal een generatie achtervolgen", meende senator Richard Blumenthal, een partijgenoot van de Democratische president Biden. Hij wees op de negatieve invloed van het sociale medium op "eigenwaarde".

De recente onthullingen over Facebook noemde hij een "adembenemend" moment van waarheid voor 'Big Tech', waartoe ook Facebook wordt gerekend. Hij vergeleek het met de tabaksindustrie, die ook jarenlang de schadelijke gevolgen van het gebruik van haar producten vergoelijkte.

Senator Blumenthal sprak tijdens een speciale hoorzitting van een parlementscommissie, waar een voormalig medewerkster van Facebook waarschuwde voor het megabedrijf. Deze Frances Haugen had zich onlangs ontpopt als klokkenluider. Ze zei dat Facebook weet dat zijn apps, zoals Instagram, de geestelijke gezondheid van sommige jonge gebruikers schaden.

De door Haugen onthulde documenten hebben geleid tot hernieuwde bezorgdheid in de politiek over de invloed van Facebook, met name op de geestelijke gezondheid van kinderen en tieners, stelt The Washington Post.

Verdediging Zuckerberg

Facebook-topman Mark Zuckerberg stelde tijdens de hoorzitting dat het "gewoon niet waar" is dat Facebook winst boven de veiligheid van gebruikers zou stellen. Volgens hem is het een realiteit dat jonge kinderen technologie gebruiken. "Denk aan de vele schoolkinderen met een smartphone." In plaats van dit te negeren, zouden technologiebedrijven juist moeten werken aan initiatieven om een veilige digitale omgeving te creëren. Daarbij wijst hij op inspanningen van zijn bedrijf die speciaal gericht zijn op kinderen, zoals Messenger Kids. Die berichtendienst moet jonge gebruikers een veiliger alternatief bieden voor de normale Messenger van Facebook.

Zuckerberg benadrukt daarnaast dat geen enkel technologiebedrijf er baat bij heeft als zijn producten mensen boos of depressief maken. Facebook verdient zijn geld met advertenties, en adverteerders vinden het volgens Zuckerberg belangrijk dat hun reclame niet naast schadelijke content komt te staan. De topman vindt het daarom vervelend dat de hele kwestie in het publieke debat nu zo uit zijn verband gerukt zou worden. Ook geeft hij aan dat hij al herhaaldelijk in het Amerikaanse Congres heeft gezegd dat er gewerkt moet worden aan een update van de internetregels, omdat het bedrijfsleven niet alle keuzes over sociale kwesties zelf zou kunnen maken.

De hoorzitting volgt een dag na een ongekend lange storing bij Facebook, waardoor Facebook zelf, maar ook WhatsApp en Instagram urenlang niet konden worden gebruikt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.