Management

Netwerken
Trump

Amerika verhoogt druk op Verenigd Koninkrijk om Huawei te weren

VS dreigen samenwerking met inlichtingendiensten te stoppen

Donald Trump © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Gage Skidmore
10 januari 2020

VS dreigen samenwerking met inlichtingendiensten te stoppen

De Verenigde Staten (VS) zetten Groot-Brittannië verder onder druk om Huawei te weren bij de aanleg van 5G-netwerken. Volgens persbureau Reuters dreigt de VS met het beëindigen van de samenwerking tussen de inlichtingendiensten, als de Britten toch met het Chinese bedrijf in zee gaan.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab en zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo gaan donderdag met elkaar in gesprek over de rol van Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken. De Amerikanen proberen Groot-Brittannië ervan te overtuigen dat een samenwerking met Huawei een risico voor de veiligheid is, omdat apparatuur van Huawei door de Chinese staat gebruikt kan worden voor spionage.

Lastige keuze

Een maand geleden werd er in de VS al wetgeving aangenomen die bepaalt dat er minder informatie wordt gedeeld met bondgenoten die Huawei-apparatuur gebruiken. De Britten staan voor een lastige keuze. Huawei ontkent stellig dat er sprake is van spionage met hun apparatuur. Een ban voor het bedrijf in Groot-Brittanië betekent bovendien mogelijk financiële schade. De verwachting is dat er door Engeland in de komende maand een beslissing wordt gemaakt over samenwerken met Huawei.

De Amerikanen zijn al langer kritisch op de Europese omgang met Huawei. Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, stelde eerder deze week het "verbazingwekkend" te vinden dat de Europese lidstaten eigen technologiebedrijven als Ericsson en Nokia niet krachtiger verdedigen tegen hun door de Chinese staat gesteunde rivaal Huawei. Dat zei hij in het opinieblad Forum van ondernemersorganisatie VNO-NCW.

Valsspeler

Hoekstra noemde China in het blad een 'valsspeler'. "China steelt welvaart en intellectueel eigendom van Westerse bedrijven. Dat kan omdat China door de Wereldhandelsorganisatie nog steeds als ontwikkelingsland wordt beschouwd. Daardoor krijgt het vrijheden die de ontwikkelde landen niet hebben."

In Nederland geldt een ban op handel met Huawei, zoals in Amerika al is ingevoerd, niet. Al kondigde het kabinet in juli wel aan dat er verplichte extra veiligheidsmaatregelen komen voor netwerken om bijvoorbeeld spionage te voorkomen.

Eisen voor 5G

In december kwam naar buiten dat het kabinet de eisen voor de uitrol van het 5G-netwerk zou hebben uitgebreid. Daardoor maakt Huawei minder kans om producten en diensten te leveren voor kritieke delen van het netwerk. 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.