Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Samsung-chip

AMD helpt Samsung met ARM versus Apple en Intel

Intel-concurrent AMD helpt Apple-concurrent Samsung met chipkracht.

Samsung Exynos chip © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Honou
18 januari 2022

Intel-concurrent AMD helpt Apple-concurrent Samsung met chipkracht.

Samsungs eigen System-on-Chip (SoC) voor mobiele apparaten komt nu met 'AMD inside'. De nieuwe Exynos 2200 heeft een grafische chip aan boord van AMD. De Android-toestelmaker en de aloude concurrent van Intel willen daarmee de markt voor krachtige smartphones, en mogelijk ook tablets, een nieuwe impuls geven. Er heerst echter wel twijfel aan de nieuwe ARM-chip van Samsung.

De Exynos 2200 zou oorspronkelijk op 11 januari worden onthuld, wat Samsung officieel had onthuld in een tweet en een promovideo. Diverse techmedia hebben toen bericht over de aankomende chiponthulling. De dag van de aankondiging is gekomen en gegaan zónder taal of teken vanuit Samsung. Zowel de aankondigingstweet als de teaser-video zijn offline gehaald.

Galaxy-toptoestel?

Een dag later, met verbijsterde reacties plus opgelaaide speculatie, heeft Samsung verklaard dat de onthulling van de nieuwe processor komt bij de lancering van een nieuwe smartphone. Daarbij is niet gezegd welk toestel dat dan is en wanneer dat zal zijn. Aangenomen wordt dat het de nieuwe topsmartphone Galaxy S22 betreft.

Ondertussen heeft het abrupte 'ghosten' van de eigen chiponthulling de al rondgaande speculatie over de gecombineerde Samsung/AMD-chip flink aangewakkerd. Die chip is al sinds juni 2019 in de maak. Geruchten gaan dat die ARM-SoC met ingebouwde GPU-chip van AMD weliswaar krachtig is, maar ook veel hitte afgeeft. Dat is in mobiele apparaten zoals smartphones geen goede eigenschap.

Beloftes en waarmaken

Bijna een week na de onverwacht niet doorgegane onthulling is de Exynos 2200 alsnog aangekondigd, meldt onder meer The Verge nu. Deze eerste implementatie van AMD's grafische architectuur RDNA in de Samsung-eigen ARM-ontwerp draagt de naam Xclipse. De nieuwe Exynos-SoC bestaat voor het CPU-gedeelte uit één krachtige reken-core (Cortex-X2), drie middenmoot-cores (Cortex-A710) en vier energiezuinige cores (Cortex-A510).

Terwijl fabrikant Samsung spreekt van een hoog prestatieniveau - op CPU- én GPU-gebied - geeft het daarbij geen harde cijfers of procentuele vergelijkingen. Verder zijn er momenteel nog geen benchmarkresultaten van externe bronnen. Dit gebrek aan vergelijkingsmateriaal betreft zowel performance als ook energieverbruik en hitte-afgifte. In de aankondiging stelt Samsung wel dat de samen met AMD gerealiseerde Xclipse-GPU het eerste resultaat is van meerdere geplande generaties AMD RDNA-graphics in Exynos-SoC's.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.